Οι ευρωαγορές «πρασίνισαν» στη συντριπτική τους πλειοψηφία την Τετάρτη, παρόλο που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ και τα σήματα στη Γηραιά Ήπειρο δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε την Τετάρτη πως η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, «δείχνοντας» προς συνέχιση των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα. Μιλώντας σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γένοβα της Ιταλίας, η Λαγκάρντ τόνισε πως «θύματα των υψηλών τιμών που προκαλεί ο αυξημένος πληθωρισμός είναι οι μη προνομιούχοι και οι ευάλωτοι (...)». «Εμείς θα επαναφέρουν τη σταθερότητα στις τιμές, κάνοντας ό,τι χρειαστεί» υπογράμμισε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αναφέρει πως στη επερχόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, στις 16 Μαρτίου, θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ προχωρά από το καλοκαίρι του 2022 σε συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στον στόχο του 2%, από το 8,5% που διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, χθες, ο Πάουελ, απέστειλε «μήνυμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων και μάλιστα, με ταχύτερο ρυθμό και σε υψηλότερα επίπεδα από τα μέχρι πρότινος αναμενόμενα.
Ο Πάουελ ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διατηρηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμένουν οι αγορές και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων πιθανά θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν» σημείωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης. «Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», είπε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη».
Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο - στόχο σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Αυτή ήταν μια μέτρια άνοδος από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι.
Η κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,08% στις 460 μονάδες.
- O Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 4.288 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,13% στις 7.929 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,46% στις 15.631 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,20% στις 7.324 μονάδες.
- Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,54% στις 27.911 μονάδες.
- Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,58% στις 9.466 μονάδες.
Οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν απώλειες 0,65%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,2%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος πρώτων υλών και τεχνολογίας, ενώ το real estate επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων ρευστοποίησης.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ρευστοποιήσεις έφθασαν σε υπερβολικό επίπεδο», ανέφερε η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Interactive Investor.
Μάκρο
Εν τω μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για την ανάπτυξη δ' τριμήνου, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,8% στην Ευρωζώνη, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 3,5%, κατεβάζοντας πάντως ταχύτητα σε σχέση με το 2021, οπότε και είχε καταγράψει ανάπτυξη 5,3%.
Μένοντας στο «μέτωπο» των μάκρο, στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά, ενώ οι λιανικές πωλήσεις πτωτικά.