«Ναυάγιο» τη Δευτέρα στις ευρωαγορές - Σε ετήσιο χαμηλό οι τραπεζικές μετοχές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναυάγιο» τη Δευτέρα στις ευρωαγορές - Σε ετήσιο χαμηλό οι τραπεζικές μετοχές
Πτώση κοντά και άνω του 3% στα ξένα χρηματιστήρια της ηπείρου μας, υπό την ανησυχία για την SVB. Στο -4%... σταμάτησε η κατρακύλα στο Μιλάνο.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αγγίζοντας το 3%, στον απόηχο της μεγάλης ανησυχίας και μεταβλητότητας που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές για ενδεχόμενο κρίσης στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bak στις ΗΠΑ έχει επιφέρει φόβους για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο χρεοκοπιών στις τράπεζες, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν να δουν το κατά πόσο οι εξελίξεις γύρω από την SVB μπορούν να επηρεάσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ισχυρών κεντρικών τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβολείς βρίσκονται στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της, την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έκλεισε τη Δευτέρα με απώλειες 5,65%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 4 Μαρτίου του 2022, όταν οι αγορές δοκιμαζόντουσαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 2,34% στις 443,12 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 «γκρεμίστηκε» 3,17% στις 7.011 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 2,60% στις 7.547 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 3,08% στις 14.953 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 διολίσθησε 2,9% στις 7.011 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε απώλειες 4,05% στις 26.178 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 3,55% στις 8.955 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν από την κατάρρευση της SVB - Πάνω από τα 24.000 δολάρια το bitcoin

«Αντεπίθεση» κερδών στην Wall Street - Προσδοκίες για «φρένο» στα επιτόκια της Fed από την SVB

gazzetta
gazzetta reader insider insider