Ο κίνδυνος για βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση το 2025 παραμένει αυξημένος σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμώντας ότι οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχουν βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα.
Η προσπάθεια του Τραμπ να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο επιβάλλοντας δασμούς σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εξαφανίζοντας τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία ενώ κλόνισε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα αμερικανικά assets, με τον χαρακτήρα του δολαρίου, ως ασφαλούς καταφυγίου να τελεί υπό αμφισβήτηση.
«Είναι αρκετά δύσκολο για τις εταιρείες να σκεφτούν τον Ιούλιο αυτή τη στιγμή, όπου δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι αμοιβαίοι και οι ανταποδοτικοί δασμοί. Είναι δύσκολο. Ποιος ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση του χρόνου, πόσο μάλλον σε πέντε έτη από σήμερα», εξήγησε ο Πίτερ Ρόσιτερ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.
Σε μία ασυνήθιστη ομοφωνία, κανένας από τους περισσότερους από 300 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα από την 1η έως τις 28 Απριλίου δεν δήλωσε ότι οι δασμοί είχαν θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό κλίμα, ενώ το 92% τους χαρακτήρισε ως «αρνητικούς». Μόνο το 8% δήλωσε πως το αποτύπωμά τους είναι «ουδέτερο», κυρίως από την Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Τα 3/4 των οικονομολόγων υποβάθμισαν την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2025, στο 2,7% από 3% σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Η Κίνα και η Ρωσία προβλέπεται να παρουσιάσουν άνοδο ΑΕΠ κατά 4,5% και 1,7% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Ερωτηθέντες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης φέτος, το 60% των οικονομολόγων δήλωσε ότι ήταν υψηλός ή πολύ υψηλός.
«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Τίμοθι Γκραφ, επικεφαλής μακροστρατηγικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην State Street. «Αν μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τους δασμούς σήμερα, θα είχαν κάνει ακόμα αρκετή ζημιά, κυρίως βλάπτοντας το προφίλ των ΗΠΑ ως αξιόπιστου παράγοντα σταθερότητας σε σύνθετες και πολυμερείς συμφωνίες από το εμπόριο έως την κοινή άμυνα» πρόσθεσε.