Τελευταία ενημέρωση 21.40
Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ προκαλούν νέες απώλειες στα χρηματιστηριακά ταμπλό, παρά την βούληση των χρηματοπιστωτικών κολοσσών να στηρίξουν τις υπό κατάρρευση περιφερειακές τράπεζες, όπως την SVB και την First Republic.
Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones χάνει 1,24% ή 400 μονάδες στις 31.846 μονάδες.
O S&P 500 υποχωρεί 1,07% ή 42 μονάδες στις 3.916 μονάδες.
Ο Nasdaq πέφτει 1,17% ή 89 μονάδες στις 11.6260 μονάδες.
Στο ταμπλό της συνεδρίασης, η μετοχή της First Republic οδηγεί την πτώση, με βουτιά άνω του 20% (παρά τα χθεσινά κέρδη 10%), ενώ απώλειες σχεδόν 6% σημειώνει και η μετοχή της Credit Suisse, στον απόηχο των αναταράξεων που προκαλεί η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, η οποία θα χρειαστεί κεφάλαια ως και 50 δισ. ευρώ για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Στον αντίποδα, μικρά κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των τεχνολογικών κολοσσών, με τις Alphabet και Microsoft να ενισχύονται κατά περίπου 1%, ενώ κέρδη 1,5% σημειώνει η μετοχή της Nvidia, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της μετοχής από την Morgan Stanley.
Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,1%, ωστόσο οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύονται κατά 1,6% και 4,5% αντίστοιχα.
Οι τράπεζες και τα επιτόκια των ΗΠΑ
Για μια ακόμα μέρα την τρέχουσα εβδομάδα, το ενδιαφέρον μονοπωλείται από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, μετά και από τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank. Η μητρική της SVB, SVB Financial κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ζητά να υπαχθεί στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η SVB Securities και τα αμοιβαία κεφάλαια της SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ (Peers PacWest Bancorp και Western Alliance δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ πτώση σημειώνουν και οι μετοχές των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως η JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo.
Πέρα από την αναταραχή στις τραπεζικές μετοχές, οι επενδυτές αναμένουν από τώρα τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια. Την Τετάρτη και μετά από το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, στο πλαίσιο καταπολέμησης των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.
Μερίδα των αναλυτών εκτιμά πως οι τελευταίες εξελίξεις στις τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν την Fed στο να χαλαρώσει ή ακόμα και να «παγώσει» την αύξηση της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, το χθεσινό παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -με την αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50%- «θολώνει» τις παραπάνω προσδοκίες.
Μάκρο
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 63,4 μονάδες για τον Μάρτιο έναντι 67 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 67 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έπεσε στις 66,4 μονάδες από 70,7 μονάδες τον Φεβρουάριου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 70,5 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών έπεσε στις 61,5 μονάδες έναντι 64,7 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 64,8 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, σημαντική επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, καθώς συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 4 μήνες.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν από τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο και τις αγορές των ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 63,4 μονάδες έναντι 67 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 67 μονάδες.