«Πράσινη» η Wall Street - Αποτινάσσει το «σοκ» από Fed και Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» η Wall Street - Αποτινάσσει το «σοκ» από Fed και Πάουελ
Των κερδών ηγήθηκε ο Nasdaq που ξεπέρασε το 1% - «Φως στο τούνελ» των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων βλέπει η επενδυτική κοινότητα.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street την Πέμπτη μετά από «θυελλώδη» συνεδρίαση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η έντονη μεταβλητότητας και οι διακυμάνσεις, στην σκιά των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια και της Συνέντευξης Τύπου του Τζερόμ Πάουελ.

Η επενδυτική κοινότητα βλέπει «φως στο τούνελ» των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, γεγονός που επαναφέρει την αισιοδοξία στo αμερικανικό χρηματιστήριο πως ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% στις 32.105 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,30% και διαμορφώθηκε στις 3.948 μονάδες. Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ηγήθηκε των κερδών και κινήθηκε στα επίπεδα των 11.787 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,01%.

Οι μετοχές τεχνολογίας ξεχώρισαν με τις Microsoft, Nvidia και Apple να κλείνουν στο πράσινο. Ο κλάδος της τεχνολογίας ήταν το κομμάτι της αγοράς που επλήγη περισσότερο, όμως η διαφαινόμενη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων αναγκάζει τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγκαλιά της.

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας των επενδυτών για τη συνέχεια αποτελεί και η σαφής αποκλιμάκωση του δείκτη VIX -που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά-, ο οποίος επέστρεψε στα επίπεδα πέριξ των 20 μονάδων, που αποτελούν και το όριο ανησυχίας.

Την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022- υπογραμμίζοντας πως περαιτέρω αυξήσεις δεν είναι σίγουρες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα. Υπαινίχθηκε ότι η εκστρατεία σύσφιξης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος, με την αφαίρεση της φράσης «συνεχείς αυξήσεις» από τη ανακοίνωσή της.

Η απόφαση της Fed και τα επακόλουθα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής την Τετάρτη επηρέασαν τις μετοχές. Ενώ ο Πάουελ σημείωσε ότι «οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι το βασικό σενάριο» για το υπόλοιπο του 2023, οι traders δεν πτοήθηκαν και βλέπουν να έρχεται το πολυπόθητο -για εκείνους- τέλος.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διεμήνυσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, χρησιμοποιώντας διαφορετική φρασεολογία από τις χθεσινές της δηλώσεις. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γέλεν επανέλαβε όπως χθες το σχόλιό ότι οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης «λήφθηκαν για να διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των Αμερικανών είναι ασφαλείς» αλλά σήμερα πρόσθεσε και ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί». Την Τετάρτη η Γέλεν είχε απογοητεύσει τις αγορές όταν απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το αν οι αξιωματούχοι μελετούν τρόπους για να επεκτείνουν την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και τις ανασφάλιστες. «Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει, δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», είπε. H κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει «τίποτα που να έχει να κάνει με μια καθολική ασφάλιση ή εγγύηση των καταθέσεων». Υπενθυμίζεται πως η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν εξετάζει μια κάλυψη «εγγυήσεων που να διασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μετά από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το ύψος των καταθέσεων που καλύπτονται από εγγυήσεις φτάνει μέχρι τα 250.000 δολάρια καταθέσεων, με πολλές φωνές το τελευταίο χρονικό διάστημα να ζητούν να ανεβεί αυτό το επίπεδο.

«Ακόμη και αν τα τραπεζικά δεινά έχουν περιοριστεί και η φυγή των καταθέσεων έχει τελειώσει, δεν νομίζω ότι θα αποδειχθούν ως οι μόνοι παράγοντες που θέτουν κινδύνους για την οικονομία», έγραψε η Λιζ Γιανγκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο SoFi. «Αυτό που μπορεί να είναι πιο πιθανό τους επόμενους μήνες είναι κάποιου είδους πιστωτικό πρόβλημα καθώς το χρέος των εταιρειών λήγει και πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους με πολύ υψηλότερα επιτόκια από πριν». «Για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτόν τον κύκλο, τα πιστωτικά περιθώρια μετά βίας είχαν μετακινηθεί. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένας φόβος για επενδύσεις ή τις υψηλές αποδόσεις…μέχρι πρόσφατα. Επηρεάστηκαν προφανώς από τις εξελίξεις των τραπεζών, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε τις αγορές ως μηχανισμούς που κοιτάζουν προς το μέλλον, η αύξηση των spreads δείχνει ανοδική πορεία» εξήγησε.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων «έπεσε» ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 191.000, ήτοι 1.000 λιγότερες από τις 192.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Tην ίδια στιγμή, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5,6% το δ' τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το έλλειμμα υποχώρησε στα 206,8 δισ. δολάρια από το αναθεωρημένο μέγεθος των 219 δισ. δολαρίων το γ' τρίμηνο του 2022. Το έλλειμμα έφτασε το 3,2% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Eπιχειρηματικές εξελίξεις

Αυξημένα κατά 13% ήταν τα έσοδα της General Mills το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να αγοράζουν τα προϊόντα της εταιρείας παραγωγής τροφίμων παρά τις υψηλότερες τιμές, με την εταιρεία να αναμένει ακόμα καλύτερες επιδόσεις για το επόμενο διάστημα. Για ολόκληρο το έτος, η General Mills προβλέπει ότι οι οργανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 10% - 11%, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της. Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 8%-9% σε προσαρμοσμένη βάση. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 5,13 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 4,54 δισεκατομμύρια δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,97 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της General Mills, Jeff Harmening, δήλωσε ότι η εταιρεία εμφάνισε καλές επιδόσεις παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Walmart απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους σε εγκαταστάσεις του τομέα του ηλεκτρονικού της εμπορίου σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, καθώς προετοιμάζεται για ένα δύσκολο 2023. Ειδικότερα, η Walmart συρρικνώνει το εργατικό της δυναμικό καθώς πολλλές επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου αναμένουν σχεδόν σταθερές ή φθίνουσες πωλήσεις. Ο ανταγωνιστής της Walmart στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Amazon ανακοίνωσε 9.000 περικοπές θέσεων εργασίας τη Δευτέρα, μετά από 18.000 απολύσεις τον Ιανουάριο. Ένας εκπρόσωπος της Walmart επιβεβαίωσε ότι περικόπτει θέσεις εργασίας ενώ η εταιρία δήλωσε πως απολύει «για να προετοιμαστεί καλύτερα για τις μελλοντικές ανάγκες των πελατών». «Αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε επιπόλαια και συνεργαζόμαστε στενά με τους επηρεαζόμενους συνεργάτες μας για να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ποιες επιλογές μπορεί να είναι διαθέσιμες σε άλλες τοποθεσίες της Walmart», ανέφερε η δήλωση. Η Walmart αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη πωλήσεων και χαμηλότερα κέρδη το τρέχον οικονομικό έτος. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ θα αυξηθούν μεταξύ 2% και 2,5% σε σχέση με το +6,6% την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να κυμαίνονται από 5,90 δολ. έως 6,05 δολ. όταν πέρυσι είχε 6,29 δολ.

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο την Πέμπτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ να υποχωρούν ξανά κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου διολίσθησε 1,3%, για να διαμορφωθεί στα 69,96 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαΐου υποχώρσε 1%, στα 75,91 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,5% στα 2,6059 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου απώλεσε 2% στα 2,6847 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου αποδυναμώθηκε 0,8% στα 2,154 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σκαρφάλωσε ο χρυσός. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 2,4%, για να διαμορφωθεί στα 1.995,90 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο από τις 10 Μαρτίου του 2022, σύμφωνα τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε 2,1%, στα 23,256 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 0,9%, στα 1.432,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,6%, στα 992,90 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου κατέγραψε κέρδη 0,6%, στα 992,90 δολάρια ανά ουγγιά και τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου έκανε άλμα σχεδόν 2%, στα 4,1235 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Κίνδυνος να φύγει εκτός ελέγχου η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Τα 3 λάθη που απειλούν όλη την οικονομία

Credit Suisse - UBS: Αγώνας δρόμου για άμεση ολοκλήρωση του deal

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

gazzetta
gazzetta reader insider insider