Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Έρχεται νέος δείκτης MSCI GR Rebased και roadshows για τα mid caps

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Έρχεται νέος δείκτης MSCI GR Rebased και roadshows για τα mid caps
Τους βασικούς τους άξονες γύρω από το πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα περάσει το κατώφλι των αναπτυγμένων αγορών περιέγραψε ο CEO της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

Τους βασικούς τους άξονες γύρω από το πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα περάσει το κατώφλι των αναπτυγμένων αγορών περιέγραψε ο CEO της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

Ο κ. Κοντόπουλος εστίασε αρχικώς στις υψηλές επιδόσεις που έχει καταγράψει η εγχώρια αγορά με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει άνοδο 33% στο εξάμηνο, έναντι 14,6% του S&P 500 και 18% του Stoxx 600, ενώ σε ετήσια βάση η απόδοση της αγοράς σε επίπεδο ΓΔ φτάνει το 19,9%. Παράλληλα, σημαντική υπεραπόδοση έχει καταγράψει ο τραπεζικός δείκτης έναντι του Stoxx 600 Banks με κέρδη 18,6% στο πρώτο τρίμηνο έναντι 3,9% για το δεύτερο.

Την ίδια στιγμή η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφτασε τα 73,4 δισ. ευρώ το Μάρτιο που είναι και υψηλότερη από το Μάρτιο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΧΑ το βάρος του τραπεζικού δείκτη στην ευρύτερη αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά, ήτοι στο 20% από 11,2% που ήταν τον Μάρτιο του 2019, ενώ η μέση αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 52,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2022.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης πως κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τον πτωτικό Μάρτιο, ενώ οι ενεργές επενδυτικές μερίδες αυξήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 24,5%.

Επιπλέον, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ χρηματικών διανομών από τις εισηγμένες που έφτασε τα 2,4 δισ. ευρώ και ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009, τη στιγμή μάλιστα που οι τέσσερις συστημικές συνεχίζουν να μην διανέμουν μερίσματα. Η απόδοση (yield) για 2022 διαμορφώθηκε σε 5,1%, ενώ οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους καταθέτες.

Πέραν των εντυπωσιακών επιδόσεων, η διοίκηση του ΧΑ συνεχίζει να κινείται στη βάση της εκπλήρωσης των κριτηρίων για την μετάβαση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών και μέχρι στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί τα εξής: α) η επιτυχής μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, β) η βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων με τη δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και τον διμερή δανεισμό τίτλων και γ) η βελτίωση της αγοράς παραγώγων, με 6 νέα stock futures και έναν νέο δείκτη παραγώγων.

Σε αυτή τη βάση στις 10 Μαΐου θα παραγματοποιηθεί η έναρξη του νέου δείκτη MSCI GR Rebased, ο οποίος θα περιλαμβάνει 10 μετοχές εισηγμένων εταιρειών που είναι οι Alpha, Eurobank, ETE, ΟΤΕ, MOH, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο νέος δείκτης θα παρουσιαστεί σε Λονδίνο και Παρίσι τέλος Απριλίου και στις 9 Μαΐου στην Αθήνα.

Τέλος, ο κ. Κοντόπουλος συνεχίζει να εστιάζει στην ενδυνάμωση και την εξωστρέφεια της εγχώριας αγοράς μέσω της διοργάνωσης roadshows, με αυτό του Λονδίνου να ανατίθεται εκ νέου στη Morgan Stanley και σε συνεργασία πλέον με ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες,, ενώ θα διεξαχθούν και roadshows για τα Mid Caps (εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης) σε Γενεύη (13 Ιουνίου), Παρίσι (22 Ιουνίου) και Φρανκφούρτη (31 Οκτωβρίου). Άλλα σημαντικά συνέδρια είναι αυτό του «Greek Retreat» από τη Wood & Co στις 11-12 Μαΐου και το «The Network Forum Annual Meeting» στις 20-21 Ιουνίου. Επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τρεις θεματικές ενότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider