Αρκετά δυσοίωνα είναι τα όσα περιγράφει και τα μηνύματα που στέλνει η BlackRock σχετικά με το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό πιο κοντά στους στόχους που έχουν θέσει.
Όπως επισημαίνει, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια επιλέγοντας πιθανώς να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση ως «αναγκαίο κακό», προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Μάλιστα οι αναλυτές στρατηγικής του ισχυρού αμερικανικού οίκου, προειδοποιούν πλέον, πως μια κίνηση του πληθωρισμού προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, απαιτεί πλέον μια βαθιά ύφεση, η οποία θα βοηθήσει στη μείωσή του, με τη Fed να εμμένει στις αυξήσεις των επιτοκίων ακόμη και όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες χρηματοοικονομικές ρωγμές και να σταματά τις αυξήσεις όταν το οικονομικό πλήγμα γίνει πιο εμφανές και σοβαρό.
Αυτό συνεπάγεται ότι δε θα έχει κάνει αρκετά ώστε να διαμορφώσει το απαιτούμενο πλαίσιο μιας βαθιάς ύφεσης για την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό και επομένως θα συνεχίσει να «ζει» με κάποιο πληθωρισμό που θα υπερβαίνει του στόχου.
Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε μια καλή πορεία ώστε να υποχωρήσει προς το στόχο του 2% της Fed, όπως αναμένουν οι αγορές, με τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες να το επιβεβαιώνουν, τη στιγμή που κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και η πτώση του πληθωρισμού στο σκέλος των αγαθών, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μετατοπίστηκαν ξανά προς τις υπηρεσίες οδήγησαν αρχικώς σε μια μείωση του δομικού πληθωρισμού. Όμως, ο πληθωρισμός ορισμένων αγαθών έχει ήδη επανέλθει. Επιπλέον, μια «σφιχτή» αγορά εργασίας που ενισχύει την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των υπηρεσιών κάνει επίσης πιο επίμονο τον δομικό πλήθωρισμό. Την ίδια στιγμή, οι διαταραχές στο σκέλος της προσφοράς - όπως η έκπληξη της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ - ενδέχεται να προκαλέσουν ένα νέο ανοδικό «τίναγμα» στον επίσημο πληθωρισμό.
Παράλληλα, το «breakeven inflation rate» δηλαδή το τι τιμολογούν οι αγορές ως προς την πορεία του πληθωρισμού - μειώθηκε τον Μάρτιο καθώς οι αγορές είδαν τον πληθωρισμό να υποχωρεί προς το 2% (μελλοντικά) δεδομένων των τραπεζικών τριγμών και πλησιάζοντας προς το χείλος της ύφεσης, ενώ η BlackRock είχε ήδη μια «overweight» σύσταση για τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, και στη βάση του repricing ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της. Όπως εκτιμά η τιμολόγηση των αγορών ως προς τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις των επιτοκίων υποδηλώνει ότι οι επενδυτές υποτιμούν το ζήτημα των επίμονων χαρακτηριστικών που λαμβάνει ο πληθωρισμός και αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να σώσουν την κατάσταση.
Οι αναλυτές της BlackRock αναμένουν πως οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα αποτρέψουν τις μειώσεις των επιτοκίων το 2023, ενώ οι διαρθρωτικές τάσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ενεργειακή μετάβαση θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Από την άλλη, διατηρούν μια «ουδέτερη» σύσταση όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, προτιμώντας τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Ο λόγος, όπως επισημαίνουν είναι πως ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι πιο πιθανό να φτάσει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό όχι γιατί είναι λιγότερο επίμονα υψηλός – το να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% θα οδηγήσει σε ύφεση, όπως στις ΗΠΑ, αλλά σε αντίθεση με τη Fed, βλέπουν την ΕΚΤ να προχωρά με αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσει ο πληθωρισμός στο στόχο – ανεξάρτητα από τη ζημιά που συνεπάγεται.