Άνοδο σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να «κάνουν ταμείο» για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αναφορά της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ότι η ευρωτράπεζα έχει «δρόμο ακόμα να διανύσει» σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας.
- Βιλερουά Ντε Γκαλό: Νέες αυξήσεις στα επιτόκια αν και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει γίνει
Ο ίδιος προανήγγειλε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι η άνοδος του πληθωρισμού να τεθεί υπό έλεγχο. «Πλέον, η διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα», ανέφερε.
Η κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,45% στις 462,48 μονάδες.
- Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,42% στις 4.305 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,79% στις 7.388 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,49% στις 15.810 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,47% στις 7.389 μονάδες.
- Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Λονδίνο συγκεντρώνει άνοδο 1,11% στις 26.960 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,78% στις 9.114 μονάδες.
Σημειώνεται πως οι μεγάλοι δείκτες οδεύουν προς απώλειες κοντά και άνω το 1% για το κλείσιμο της εβδομάδας.
Μάκρο
Πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξημένων επιτοκίων που επηρεάζουν τον καταναλωτικό κοινό.
Σε μηνιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν 1,2% έναντι πτώσης 0,2% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόηπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,2%.
Ο PMI κατασκευών της Ευρωζώνης για τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στις 45,2 μονάδες έναντι 45 μονάδων τον Μάρτιο. Ανά τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο PMI κατασκευών έφτασε τις 42 μονάδες στη Γερμανία (από 42,9 τον Μάρτιο), τις 46 μονάδες στη Γαλλία (από 45,3 τον Μάρτιο) και τις 49 μονάδες στην Ιταλία (από 47,4 τον Μάρτιο).
Πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν τον Μάρτιο οι νέες παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας, καθώς μειώθηκαν κατά 10,7% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, έπειτα από αύξηση 4,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis.
Πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάρτιο, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, αντιστρέφοντας την άνοδο που έχει σημειώσει έως τώρα το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Insee, η συνολική βιομηχανική παραγωγή - που περιλαμβάνει μεταποίηση, ενέργεια και κατασκευές- μειώθηκε 1,1% τον Μάρτιο, έπειτα από αύξηση 1,4% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν κάνει εκτιμήσεις για μείωση 0,5%.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Άνοδο κοντά στο 4% σημειώνει η μετοχή της Adidas, αφότου η εταιρεία εμφάνισε για το α΄ τρίμηνο του 2023 πωλήσεις μειωμένες μόλις κατά 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι ο γερμανικός κολοσσός αθλητικών ειδών θα αλλάξει την τύχη του.
Τα έσοδα στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα παρέμειναν αρνητικά, ωστόσο το συνολικό μέγεθος διατηρήθηκε σταθερό, σε οργανική βάση, στα 5,27 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν 5,08 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet.
Νευρικότητα στην Ασία
Μεικτά πρόσηματκατέγραψαν οι αγορές της Ασίας για το κλείσιμο της εβδομάδας, με τα χρηματιστήρια στη Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα να είναι κλειστά λόγω εθνικών αργιών.
Στα ταμπλό, ο ASX/200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,37% στις 7.220 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,48% στις 3.334 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 0,89% στις 11.173 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κερδίζει 0,46% στις 20.044 μονάδες.