Ευρωαγορές: Με προωθητική δύναμη τη Βρετανία, η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Με προωθητική δύναμη τη Βρετανία, η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη
Οι αγορές αποτιμούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), που ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Βρετανία έστειλε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υψηλότερα την Παρασκευή με την εντός των εκτιμήσεων ανάπτυξη, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην πορεία της οικονομίας.

Οι αγορές αποτιμούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), που ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, ανακοινώθηκε πως η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά για το α' τρίμηνο του 2023, με ρυθμό 0,1%, εν μέσω και του υψηλού πληθωρισμού που «τρέχει» με ρυθμό άνω του 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,40% στις 465,49 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,19% στις 4.317 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,31% στις 7.754 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,50% στις 15.913 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,45% στις 7.414 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,88% στις 27.338 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,56% στις 9.234 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι δείκτες κινούνται προς εβδομαδιαίες απώλειες κοντά στο 1%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 2% σημείωσε στην αγορά της Γαλλίας η μετοχή της Societe Generale, παρά την κάμψη των εσόδων που εμφάνισε η τράπεζα για το α' τρίμηνο του 2023.

Μικρή άνοδο 0,5% κατέγραψε στο χρηματιστήριο της Γερμανίας η μετοχή της Allianz, με την εταιρεία ασφαλίσεων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ανακάμπτει μετά από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 όπου είχε καταβάλει μεγάλο πρόστιμο λόγω υπόθεσης σκανδάλου με funds στις ΗΠΑ.

Μάκρο

Εντός των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στατιστική αρχή της χώρας (Insee).

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,9%, εντός της αρχικής μέτρησης της Insee και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,7%, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλό crash test τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για οικονομία και μέτρα στήριξης

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η ΕΚΤ πρέπει να βελτιώσει την εποπτεία του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών

Bundesbank: Τέσσερα συν δύο «καμπανάκια» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider