Απώλειες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο των εκλογών - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο των εκλογών - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, οι τουρκικές εκλογές και η πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην ΕΕ το 2023 στο επενδυτικό «μικροσκόπιο».

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, τις τουρκικές εκλογές και την πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην ΕΕ το 2023.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,25% στις 466 μονάδες, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν αμελητέα κέρδη, με τις μετοχές στον τομέα της εξόρυξης να ηγούνται των κερδών με άνοδο 1,2%, ενώ οι μετοχές στον κλάδο του λιανεμπορίου υποχώρησαν περίπου 0,2%. Από τον τραπεζικό κλάδο, η ισπανική BBVA – μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία – κατρακύλησε 4,2% με φόντο την επικράτηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν και κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%. Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,03% στις 4.316 μονάδες. Παράλληλα, ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκαν οριακά με +0,05% και +0,02% στις 7.418 και 15.917 μονάδες αντίστοιχα, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ισχυροποιήθηκε +0,30% στις 7.777 μονάδες. Επίσης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο απώλεσε 0,37% στις 27.245 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αποδυναμώθηκαν 0,35% στις 9.201 μονάδες.

Η Τουρκία οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών, με τις κάλπες της Κυριακής να δείχνουν προβάδισμα (πέντε περίπου μονάδων) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Υπό αυτό το πρίσμα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης BISΤ-100 κατρακύλησε 6,14% στις 4.501 μονάδες, ενώ μάλιστα είχε «παγώσει» και τις συναλλαγές, μετά την πτώση 6,38% που κατεγράφη προσυνεδριακά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κομισιόν αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ σε 1% το 2023, από 0,8% στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις και 1,7% το 2024 (1,6% το χειμώνα). Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024. Ωστόσο εκτιμά, πως καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει την πορεία αυστηροποίησης εξαιτίας των αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εκτιμάται πως οι τελευταίες είναι πιθανό να προσθέσουν πίεση στο κόστος και την ευκολία πρόσβασης σε πιστώσεις, επιβράδυνση της ανάπτυξης των επενδύσεων, ιδίως στον στεγαστικό τομέα. Επιπλέον, στις εαρινές προβλέψεις, ο ονομαστικός πληθωρισμός έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, 5,8% το 2023 και 2,8% το 2024 στην Ευρωζώνη.

Σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg, έδειξε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει. Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley εκτιμά ότι η συζήτηση γύρω από την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ θα πυροδοτήσει ορισμένες έντονες διακυμάνσεις στις αγορές. Oι περισσότεροι πελάτες της αμερικανικής τράπεζας «πιστεύουν ότι το θέμα τελικά θα επιλυθεί, αλλά όχι χωρίς κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια», έγραψε ο αναλυτής σύμφωνα με το Bloomberg προσθέτοντας ότι πολλοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως lose - lose για τις αγορές. Ο αναλυτής που προέβλεψε σωστά τη βουτιά της Wall Street το 2022, υπογράμμισε πως ακόμα και αν το ανώτατο όριο χρέους αυξηθεί πριν από τη λεγόμενη X-date (την ημέρα που θα ξεμείνουν από μετρητά οι ΗΠΑ) αυτό θα μπορούσε πιθανώς να περιορίσει τη ρευστότητα και να οδηγήσει τον S&P 500 σε πτωτική πορεία, δεδομένης της ευαισθησίας που έχει δείξει στις μεταβολές ρευστότητας στην πρόσφατη ιστορία.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Newmont: «Εξορυκτικό» deal ύψους 17,8 δισ. δολαρίων - Η τρίτη ακριβότερη εξαγορά του 2023

    Η Eurobank επιλέχθηκε ως Field Immersion Project Partner του Harvard Business School

    Alpha Bank: Χρηματοδοτεί την αναβάθμιση του «SIRENE BLUE RESORT» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider