Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις κάλπες
Δε παίρνουν περισσότερο ρίσκο προς ώρας οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο.

Σε περιορισμένου ρίσκου επιλογές θα κινηθούν και σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, προχωρώντας σε ένα επιμέρους profit taking για να διασφαλίσουν ένα μέρος των υψηλών κερδών, απέχοντας μόλις 3 συνεδριάσεις μέχρι τις κάλπες.

Παράλληλα, τα διεθνή παραμένουν στο επίκεντρο και κυρίως η κατάσταση στις ΗΠΑ με το όριο χρέους. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 1η Ιουνίου εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποίησε ξανά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, βασιζόμενη σε επικαιροποιημένα δεδομένα. Η ημερομηνία αυτή, η 1η Ιουνίου, είχε ανακοινωθεί από την κυρία Γέλεν στις αρχές Μαΐου και η ίδια επανέλαβε χθες Δευτέρα πως ισχύει, με βάση «τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που είναι πλέον διαθέσιμες», σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι. Ο τελευταίος αναμένεται να συναντηθεί μαζί με τους άλλους ηγέτες του Κογκρέσου με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του ορίου δανεισμού.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, έμφαση δίνεται και στις εκτιμήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία. Η Κομισιόν αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία αναμένοντας ένα ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αλλά και ελαφρά βραδύτερη αύξηση του πληθωρισμού βλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές Εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικά 2,4% φέτος και 1,9% το 2024, όταν στις χειμερινές εκτιμήσεις της (που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο), υπολόγιζε ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος αλλά 2,2% το 2024 (δηλαδή ελαφρά υψηλότερο από ό,τι πλέον προβλέπει για την Ελλάδα). Αντίστοιχα για τον πληθωρισμό αναμένει φέτος ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 4,2% αντί πρόβλεψης για αύξηση τιμών κατά 4,5% προηγουμένως. Για το 2024 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 2,4%.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το πρώτο τρίμηνο η Fourlis και η Aegean, ενώ την Τετάρτη παίρνει σειρά η Eurobank και την Πέμπτη τα ΕΛΠΕ. Τα αποτελέσματα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προσφορά - ζήτηση αλλά όχι κάτι ακραίο, μιας και επιμέρους σημεία έχουν προεξοφληθεί.

Την Τρίτη, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,30% στις 1.118,24 μονάδες με τον τζίρο στα 2,807 εκατ. ευρώ. Κατά 0,36% υποχωρεί ο FTSE 25 στις 2.719 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,81% στις 840,39 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,63%, η ΕΤΕ κατά 1,36% και η Eurobank κατά 0,99% στα 1,3515 ευρώ. Πτώση 0,44% για την Τρ. Πειραιώς.

Απώλειες και για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ με δόση κατοχύρωησης κερδών, όπως και σε Jumbo, Aegean. Περιορισμένες κινήσεις για τη Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Έτοιμη η Ελλάδα για έναν νέο ισχυρό αναπτυξιακό μεγακύκλο

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι και πώς γλιτώνουν την επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης

«Ακτινογραφία» Reuters για εκλογές στην Ελλάδα: 5 ερωτήματα για τις αγορές - Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider