Ευρωαγορές: Κλείσιμο στο «κόκκινο» με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία να κυριαρχούν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κλείσιμο στο «κόκκινο» με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία να κυριαρχούν
Κάμφθηκαν τελικά την Τρίτη οι προσπάθειες αντίστασης των αγοραστών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κάμφθηκαν τελικά την Τρίτη οι προσπάθειες αντίστασης των αγοραστών στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες να κυριαρχούν καθώς συνεχίζονται οι διακομματικές διαπραγματεύσεις γύρω από το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ ενώ η προσοχή στράφηκε και σε ανακοινώσεις ευρωπαϊκών οικονομικών στοιχείων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,42% στις 464,70 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημείωσε οριακή πτώση 0,04% στις 4.314 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 0,34% στις 7.750 μονάδες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέα αύξηση στους μισθούς κατά το α' τρίμηνο του 2023, ασκώντας ενδεχομένως νέες πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,16% πέφτοντας στις 7.406 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,09% στις 15.902 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 0,13% διαμορφώθηκε στις 27.211 μονάδες με τον ισπανικό IBEX 35 να χάνει 0,09% προς τις 9.193 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Vodafone γνώρισε «βουτιά» 5,5%, μετά την είδηση ότι προχωράει σε 11.000 απολύσεις.

Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν «μοιρασμένα» μεταξύ των θετικών και των αρνητικών προσήμων, με φόντο τις εκλογές στην Τουρκία, η οποία τώρα οδεύει στον β' γύρο, στις 28 Μαΐου, αφού δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή, αλλά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει προβάδισμα.

Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσίευσε τις εαρινές προβλέψεις για την οικονομία, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, αποστέλλοντας «σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, οριακή ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3%.

Παράλληλα, «βουτιά» σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, καταγράφοντας πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα, και επαναφέροντας τον φόβο πιθανής ύφεσης στη χώρας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW έπεσε στο -10,7 τον Μάιο, από 4,1 τον Απρίλιο - στην πρώτη αρνητική μέτρηση για το 2023.

Στο αμερικανικό «μέτωπο», η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 1η Ιουνίου εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Έτοιμη η Ελλάδα για έναν νέο ισχυρό αναπτυξιακό μεγακύκλο

Goldman Sachs: Ελκυστικές και υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες - Προτείνει άνοιγμα «long» θέσεων

Μέστερ (Fed): «Σήμα» για συνέχιση στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider