Αρνητικό κλείσιμο στην Wall Street την Τρίτη λόγω των ανησυχιών για το αμερικανικό χρέος

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό κλείσιμο στην Wall Street την Τρίτη λόγω των ανησυχιών για το αμερικανικό χρέος
Απώλειες άνω των 300 μονάδων στον Wall Street, που επηρεάστηκε από την πορεία του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ.

Κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έκλεισε η Wall Street για την Τρίτη, με τις ανησυχίες για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ και την πορεία του αμερικανικού λιανεμπορίου να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,01% ή 336,26 μονάδες στις 33.012 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε 0,63% ή 25,98 μονάδες στις 4.110 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,18% ή 22,16 μονάδες, αδυνατώντας να διατηρήσει τα κέρδη που είχε έως και μια ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ανησυχία για την Fed και το χρέος

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Απριλίου στις ΗΠΑ κινήθηκαν καλύτερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, φανερώνοντας τις επιφυλάξεις των καταναλωτών για δαπάνες εν μέσω του περιβάλλοντος που έχουν διαμορφώσει οι αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Το στέλεχος της Fed, Λορέτα Μέστερ, «έδειξε» προς συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%.

Οι επενδυτές δίνουν 83,2% πιθανότητες ώστε τα επιτόκια της τράπεζας να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα (5% με 5,25%) στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Στα του χρέους των ΗΠΑ, παραμένει η ανησυχία για το εάν στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί μια λύση που θα αποκλείσει το ενδεχόμενο αποτυχίας πληρωμής των υποχρεώσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε η «αμερικανική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή. Το ίδιο και τα μέσα βιοπορισμού εκατομμυρίων Αμερικανών. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το Κογκρέσο θα πρέπει να διαχειριστεί το όριο χρέους το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει νέο γύρο συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματούχους στο Κογκρέσο, ώστε να βρεθεί μια λύση στο «ταβάνι» χρέους. Ενδεικτικό των ανησυχιών που υπάρχουν στον Λευκό Οίκο είναι το ότι αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Μπάιντεν στην Αυστραλία.

Εμπορεύματα

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν για την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουνίου, έπεσαν 0,4% ή 25 σεντ στα 70.86 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουλίου, έπεσαν 0,6% ή 45 σεντ στα 74.78 δολάρια ανά βαρέλι.

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να πέφτει από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου, χάνοντας 1,5% ή 29,70 δολάρια στα 1.993 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 1% σημείωσε η μετοχή της Home Depot, αφού ο αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου μείωσε τις προβλέψεις του για την πορεία των εσόδων στο σύνολο του έτους, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η πτώση των τιμών της ξυλείας έπληξαν τις πωλήσεις της εταιρείας.

Η Home Depot ανακοίνωσε πως τα έσοδά της στο τρίμηνο που τελείωσε στις 30 Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 37,26 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για συνολικά έσοδα 38,28 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο παρουσίασε μηνιαία άνοδο 0,5% έναντι αύξησης 0,4% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters πως η παραγωγή θα μείνει στάσιμη στο 0%.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας έπεσε οριακά στο 79,7% για τον Απρίλιο από 79,8% τον Μάρτιο, κινούμενη εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1% έναντι αύξησης 0,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών έφτασε για τον Μάιο στις ΗΠΑ ο δείκτης για τον κλίμα στην κατασκευή κατοικιών που καταρτίζει το National Association of Home Builders.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider