Bloomberg: Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανάμεσα στις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανάμεσα στις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως
«Έκτος καλύτερος» στον κόσμο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ. Μεγάλη ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και από Jumbo - ΟΠΑΠ. Τα «στοιχήματα» για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενίσχυσαν το κλίμα, λίγο πριν τις εκλογές.

Μεταξύ των αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών το Bloomberg, καθώς τα «στοιχήματα» για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τονώνουν το επενδυτικό αίσθημα και με τις τραπεζικές μετοχές να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια και τα βελτιωμένα οικονομικά της χώρας, λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως παρατηρεί αναλυτικό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

«Οι ελληνικές μετοχές είναι μεταξύ εκείνων που σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος και πριν τις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» τονίζει συγκεκριμένα το Bloomberg.

Όπως σημειώνει ακόμα, «ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 22% το 2023 και είναι ο έκτος καλύτερος από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg, ενώ ξεπερνά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές».

Η μεγαλύτερη ώθηση, όπως παρατηρεί, προέρχεται από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με την Εθνική Τράπεζα, αλλά και εταιρείες όπως η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.

«Οι εκλογές θα είναι πιθανόν ο τελευταίος καταλύτης για τις αγορές, αφού οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι μία πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση. Οι εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε δεύτερο γύρο, τροφοδοτώντας την αστάθεια, αλλά το ράλι των μετοχών μέχρι στιγμής έχει υποστηριχθεί από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις» σημειώνεται.

«Να τι άλλαξε: Η Ελλάδα ανακτά σιγά-σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας» παρατηρεί ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Έχουμε κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συντρίφτηκε για άλλα 12 χρόνια και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στις οθόνες των επενδυτών» σημειώνει.

Όσον αφορά στις επικείμενες εκλογές, το Bloomberg σημειώνει ότι δεν θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανή η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης, «αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σχηματίσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ», όπως αναφέρεται.

«Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί από το 2015, σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή εντός του επόμενου έτους» όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πίσω στο ταμπλό του ΧΑ, ο δείκτης FTSE/Athex Banks έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου, καθώς οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των «κόκκινων δανείων» και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζεται ακόμα.

«Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ενδεχόμενο επανέναρξης των μερισμάτων» σημειώνεται.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, σαν μία ακόμα «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους επενδυτές, οι ελληνικές μετοχές κατάφεραν να αντιστρέψουν το πτωτικό κλίμα που πυροδότησαν οι τραπεζικές αναταραχές τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Αισιοδοξώ για εξαιρετικό αποτέλεσμα στις εκλογές - Ιδεολογία αύξησης φόρων ο ΣΥΡΙΖΑ

Allianz: Πιθανότερη μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε δεύτερες κάλπες

Axia για εθνικές εκλογές: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider