Ενημέρωση 15:35
Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται τα futures της Wall Street, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές χαμηλώνουν ελαφρώς, αναμένοντας τόσο τις εξελίξεις από το μέτωπο των ΗΠΑ (προς συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους) όσο και τις συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ.
Φυσικά, ως προς τη συμφωνία για το χρέος κανείς δε μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη με την πρώτη ψηφοφορία TARP τον Σεπτέμβριο του 2008, ένα πακέτο διάσωσης 700 δισ. δολαρίων που πρότεινε η κυβέρνηση Μπους στο απόγειο της GFC. Όπως και η σημερινή συμφωνία, είχε επίσης την υποστήριξη των ηγετών και των δύο κομμάτων, αλλά απορρίφθηκε στη Βουλή κατά την πρώτη ψηφοφορία με διαφορά 228-205, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του S&P 500 (- 8,79%) από τη Μαύρη Δευτέρα το 1987. Τώρα είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας οικονομικής κρίσης, αλλά οι αγορές έχουν αιφνιδιαστεί με αυτές τις ψηφοφορίες στο παρελθόν, ακόμα κι αν όλα φαίνονται εντάξει επί του παρόντος.
Παράλληλα, οι ασιατικές αγορές διαπραγματεύονται απότομα χαμηλότερα, καθώς η απογοητευτική δραστηριότητα της βιομηχανίας στην Κίνα επηρεάζει το κλίμα σε ολόκληρη την περιοχή. Στο κόκκινο βρίσκονται οι δείκτες, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει να εξασθενεί.
Όλα αυτά θα επηρεάσουν σε ένα βαθμό και το ΧΑ δίνοντας πάτημα στους πωλητές να πιέσουν και να τεστάρουν την αγορά στις 1.200 μονάδες και στις 1.140 μονάδες. Κλάδος - «κλειδί» ο τραπεζικός μετά το έντονο profit taking που καταγράφηκε χθες, αναζητώντας εκ νέου την επιστροφή στις 980 και τις 1.024 μονάδες (υψηλό).
Να σημειωθεί πως σε ενημέρωση των δεδομένων ως προς τος σκέλος της πιστωτικής ανάλυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προχώρησε η Moody's, παραθέτοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα και προκλήσεις που ανοίγονται γύρω από αυτές.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ως προς τα πιστωτικά πλεονεκτήματα των τραπεζών εστιάζει: 1) στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων της κάθε τράπεζας που βελτιώνει την ποιότητα των ενεργητικού της, 2) στην αύξηση των καταθέσεων και στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές που ενισχύει το προφίλ χρηματοδότησης και τη ρευστότητα της εκάστοτε τράπεζας και 3) στο σχετικά χαμηλότερο σχηματισμό προβλέψεων που στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία βρίσκεται σε μια ανοδική τάση.
H Axia διατηρώντας τη σύσταση «buy» για τις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, θέτει τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για Eurobank, στα 7,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 5,5 ευρώ προηγουμένως και στα 3,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,1 ευρώ προηγουμένως. Η Axia δίνει έμφαση στην υψηλότερη ανοδική δυναμική της Alpha Bank, καθώς επωλείται από μια μεταγενέστερη «κορύφωση» στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σύγκριση με τους ομολόγους της και τη βελτίωση του δείκτη των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) μέσω της ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.
Ευρύτερα, η προσφορά που προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση καλύφθηκε εν μέρει, με τους long να μην επιτρέπουν το πέρασμα κάτω από τις 1.200 μονάδες, όπου έχουν στηθεί ισχυρές άμυνες.
Η σημερινή συνεδρίαση, είναι συνεδρίαση rebalancing σε δείκτες MSCI και αλλαγές σε σταθμίσες, με Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μπαίνουν και επίσημα στον MSCI Small Cap. Επισης εκροές αναμένοντας σε κάποια blue chips και σε τράπεζες που αναμένονται ωστόσο να απορροφηθούν.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,37% στις 1.220,59 μονάδες με τον καθαρό τζίρο στα 62,85 εκατ. ευρώ και με χαμηλή αξία πακέτων ήτοι στα 2,87 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,37% για τον FTSE 25 στις 2.958 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,9% και στις 967,73 μονάδες.
Ο τελευταίος κινείται με αρνητικό πρόσημο υπό το βάρος κυρίως της ΕΤΕ που υποχωρεί εκ νέου κατά 2,17% στα 5,86 ευρώ με την Alpha στο -0,39%, τη Eurobank στο -0,6% και την Πειραιώς οριακά θετικά στο 0,07%.
Νέο ράλι για ΜΟΗ στο 3,14% με τον ΟΤΕ στο 1,41% και τη Μυτιληναίος στο 1,10% δίνοντας ρυθμό και κρατώντας σταθερά την αγορά πάνω από τις 1.220 μονάδες.
Παράλληλα, απτόητη συνεχίζει η Aegean και με σπασμένα φρένα πάει προς το 1 δισ. κεφαλαιοποίηση, καταγράφοντας σήμερα νέα άνοδο 0,71% στα 9,93 ευρώ.
Θετικά επίσης η Titan και η Viohalco, με τα ΕΛΠΕ να πατούν τα 8 ευρώ.
Απώλειες 1,35% για τη ΔΕΗ, υπό το βάρος της κατοχύρωσης κερδών, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Jumbo.