Πετρέλαιο: «Καλμάρουν» οι τιμές μετά την εξομάλυνση της ρωσικής κρίσης με την Wagner

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Καλμάρουν» οι τιμές μετά την εξομάλυνση της ρωσικής κρίσης με την Wagner
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του ηγέτη της Wagner θα αποσυρθούν και ότι θα εξοριστεί στη Λευκορωσία.

«Καλμάρουν» οι τιμές του πετρελαίου αντισταθμίζοντας την άνοδο που σημειώθηκε λόγω της απόπειρας εξέγερσης της Wagner στη Ρωσία, με τις αγορές να δείχνουν σημάδια καθησυχασμού πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η αναταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς «μαύρου χρυσού» στον κόσμο.

Χιλιάδες μισθοφόροι με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της ιδιωτικής πολιτοφυλακής Wagner, βάδισαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, σε αυτό που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη απειλή για την 23χρονη κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία.

Η ομάδα πολιτοφυλακής φέρεται να ανέλαβε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ-ον-Ντον -όπου διασταυρώνονται αρκετοί μεγάλοι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου- προτού η ένοπλη εξέγερση τερματιστεί απότομα, λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξή της.

Το Σάββατο, ο Πούτιν υποσχέθηκε να τιμωρήσει όποιον συμμετείχε στην «ένοπλη εξέγερση», κατηγορώντας την ομάδα για προδοσία.

Αλλά όταν οι δυνάμεις του Πριγκόζιν τελικά γύρισαν πίσω, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του ηγέτη της Wagner θα αποσυρθούν και ότι θα εξοριστεί στη Λευκορωσία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικάνικου αργού αυξάνονται περίπου 0,6% στα 69,55 δολάρια, αφού αρχικά σημείωσαν άνοδο έως και 1,3% σε λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα τη Δευτέρα, ακολουθώντας την πτώση σχεδόν 4% την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά στο brent διαπραγματεύονται περίπου 0,7% υψηλότερα στα 74,25 δολάρια.

«Αν είχαμε οδηγηθεί σε διακοπή της προμήθειας πετρελαίου από το ρωσικό κράτος, νομίζω ότι αυτό που θα βλέπατε είναι μια διακοπή που θα μπορούσε να ήταν από μερικά εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τα 3,5-4 εκατομμύρια βαρέλια», δήλωσε στο CNBC ο ενεργειακός επικεφαλής της Standard Chartered, Alok Sinha.

«Τώρα αυτού του είδους η αναταραχή, ακόμη και αν είναι βραχυπρόθεσμη, θα μπορούσε να έχει πλήξει πραγματικά τις αγορές πολύ άσχημα», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις του OPEC+ για τη ζήτηση πετρελαίου

Σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 23% αναμένει ο OPEC ως το 2045, εκτιμώντας πως η ημερήσια ζήτηση αργού σε παγκόσμια κλίμακα θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του OPEC σημείωσε πως μέχρι τότε το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να αποτελεί περίπου το 29% του ενεργειακού μείγματος.

Όπως αναφέρει το CNBC, η νέα πρόβλεψη του OPEC για τη ζήτηση έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες πως η ετήσια αύξηση της ζήτησης θα έχει φθίνουσα πορεία τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ωστόσο πως μέχρι το 2028 η ημερήσια ζήτηση θα ενισχυθεί κατά 6% στα 105,7 εκατ. βαρέλια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O OPEC προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ως το 2045

Wagner: Η Κίνα απέναντι σε έναν αποδυναμωμένο Πούτιν - Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ρώσου προέδρου

Wagner: Σε εκκρεμότητα το μέλλον του ένοπλου βραχίονα του Κρεμλίνου σε Αφρική, Μ. Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider