Χρηματιστήριο: «Πάρτι» των αγοραστών σε τράπεζες και blue chips

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Πάρτι» των αγοραστών σε τράπεζες και blue chips
Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο. Με δύναμη και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διασπά το επίπεδο των 1.300 - 1.305 μονάδων.

Τελευταία ενημέρωση 16:00

Αποφασιστική διάσπαση των 1.300 μονάδων καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους να ηγούνται της ανόδου.

Παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά φαίνεται να βγάζει αντίδραση και πλέον - και με τις ευλογίες των ξένων επενδυτικών οίκων - στοχεύει προς υψηλότερα επίπεδα. Ώθηση συνεχίζουν να δίνουν οι νέες άκρως ενθαρρυντικές εκθέσεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley, «βαδίζοντας στο δρόμο» προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Συγκεκριμένα, σε αύξηση της τιμής στόχου για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε μόλις χθες η Goldman Sachs, με την εγχώρια αγορά να έχει καταγράψει μια έντονη ανοδική κίνηση που ξεπερνά το 65% από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και των ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.375 μονάδες από τις 1.200 μονάδες που ανέμενε, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.278 μονάδες.

Παράλληλα, στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται πλέον η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αντικαθιστώντας τη Eurobank, που συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη στην κατηγορία, τράπεζα, στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «μετά από ένα «ράλι» που ξεπερνά το 100% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε τη Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα «Financials' Finest». Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι, η Πειραιώς αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή, καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, P/BV στο 0,5x για το 2024».

Πέραν αυτών, ισχυρή ζήτηση καταγράφηκε στο νέο 15ετές ομόλογο, λήξεως 18 Ιουλίου 2038, μέσω του οποίου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με προσφορές να φτάνουν τα 13,4 δισ. ευρώ, και το επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,45% από το 4,5% που είχε οριστεί στην αρχική τιμολόγηση. Την έκδοση έχουν αναλάβει να «τρέξουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και η Εθνική Τράπεζα ενώ οι ίδιες αναμένεται να αναλάβουν (Joint Dealer Managers) να «τρέξουν» και τη διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δυο τίτλων λήξεως 2024 με επιτόκιο 3,45% (ημερομηνία έκδοσης στις 5 Φεβρουαρίου του 2019) και λήξεως 2025 με επιτόκιο 3,375% (ημερομηνία έκδοσης στις 15 Ιανουαρίου του 2018) τα οποία διαπραγματεύονται υψηλότερα από το 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Όπως ανέφερε άλλωστε το insider.gr όλα κινούνται στους ρυθμούς ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου να φέρνει μια σειρά θετικών επιδράσεων σε επίπεδο οικονομίας, εγχώριας αγοράς και σαφώς γύρω από την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αλλά και των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Κάπως έτσι, διανύοντας το «τελευταίο μίλι» με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων τις επόμενες ημέρες, οι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται να σημάνουν την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα ισχυρό πρώτο «σήμα» προς τις αγορές και τους οίκους έστειλε άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπου μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, δεσμεύτηκε για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

Όπως όλα δείχνουν δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή δύο ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, μέσω της απορρόφησης του συγκεκριμένου ποσού από τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και από τις επανεκδόσεις της σειράς ομολόγων που συνεχίζει να «τρέχει» ο ΟΔΔΗΧ. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο κόστος εξυπηρέτησης και στους τόκους αλλά και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το όφελος από τους τόκους αναμένεται να φτάσει στα 50 - 60 εκατ ευρώ, ενώ ο στόχος μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους προς το 160% δείχνει εφικτός. Πηγές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή θα γίνει πρωτίστως για να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα αξιοπιστίας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και στους οίκους αξιολόγησης.

Στο ταμπλό, οι αγοραστές κινούνται εκ νέου αρκετά «επιθετικά» προς τις τράπεζες αλλά και σε δεικτοβαρείς τίτλους που διόρθωσαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς είχαν διαμορφωθεί ελκυστικά σημεία εισόδου (Mytilineos, Motor Oil για παράδειγμα), κατοχυρώνοντας αρχικώς τις 1.300 μονάδες, και «βλέποντας» προς τις 1.379,42 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα ισχυρό «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει εκ νέου ανοδικά για το 200%.

Χρηματιστήριο

Να σημειωθεί πως παρά την ισχυρή ανάκαμψη από τον περσινό «πυθμένα», οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά φθηνές, τόσο σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της παγκόσμιας αγοράς. Ο δείκτης forward P/E του ελληνικού δείκτη αναφοράς είναι στο 8x, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία μόλις που ξεπερνά το 1x, σε σύγκριση με το 16x και 2,6x, αντίστοιχα, για τις ανεπτυγμένες αγορές και 11x και 1,5x για τις αναδυόμενες. Οι συμπιεσμένοι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών τις καθιστούν μια εξαίρεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επιτόκιο της χώρας. Το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, που ορίζεται ως η απόδοση των μελλοντικών κερδών έναντι της απόδοσης του εγχώριου δεκαετούς, είναι υψηλότερα από το 8%, κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και είναι επίσης από τα υψηλότερα στις ανεπτυγμένες αγορές. Αυτό υποδηλώνει πως υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο για μια ενίσχυση των δεικτών αποτίμησης των μετοχών, καθώς η διάθεση ανάληψης περαιτέρου ρίσκου βελτιώνεται.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,99% στις 1.316,57 μονάδες, κίνηση που συνοδεύεται με υψηλό τζίρο που φτάνει τα 97,91 εκατ. ευρώ, εν μέσω πακέτων 14 εκατ. ευρώ στη Mytilineos. Συγκεκριμένα, στο άνοιγμα της συνεδρίασης «άλλαξαν χέρια» 452 χιλ. μετοχές της εισηγμένης σε δύο διαφορετικά πακέτα ύψους 10+4 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 31 ευρώ. Μάλιστα, η μετοχή καταγράφει ράλι κατά 2,77% στα 31,96 ευρώ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 32,22 ευρώ.

Ευρύτερα, ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 2,52% στις 3.190,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη 3,7% στις 1.075,47 μονάδες, φτάνοντας τα υψηλά 2017.

Στις τράπεζες οι τρεις εκ των τεσσάρων φτάνουν σε νέα υψηλά (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank), με «ράλι» και υψηλό τζίρο (άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστη). Συγκεκριμένα, η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 4,67% στα 3,32 ευρώ με τη Eurobank στο 3,99% και τα 1,605 ευρώ, την Εθνική με κέρδη 3,97% στα 6,342 ευρώ, διασπώντας αποφαστικά το επίπεδο των 6,30 ευρώ και την Alpha Bank στο 3,92% και τα 1,59 ευρώ, σπάζοντας και αυτή το επίπεδο των 1,55 ευρώ, που έδειχνε να την «ταλαιπωρεί». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr τον τραπεζικό κλάδο δείχνει να «κουνάει» σήμερα η Goldman Sachs με αγορές μέσω «program trading» και «index trading».

Επιπλέον, ισχυρή ανοδική εκτόνωση της τάξεως του 3,22% καταγράφει η ΔΕΗ που ενεργοποιεί και αυτή κρίσιμους σχηματισμούς (όπως και η Eurobank, Alpha Bank) στα 10,57 ευρώ. Η Eurobank μέσω της ανοδικής τμήσης των 1,57 ευρώ στοχεύει πλεον προς τα 1,72 ευρώ, ενώ η Alpha Bank μετά τα 1,554 ευρώ αρχίζει να «βλέπει» τα 1,63 ευρώ και τα 1,68 ευρώ.

Η Intrakat ενισχύεται κατά 2,9% στα 2,66 ευρώ, «βάζοντας πλώρη» προς τα 2,70 και τα 3,16 ευρώ. «Ράλι» καταγράφει και η Jumbo στο 4,09% και τα 27,30 ευρώ, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 70,84% από τις αρχές τους έτους.

Η ΕΧΑΕ κάνοντας ένα 10/11 ανοδικά ημερήσια κλεισίματα και με την παραβίαση τριών συνεχόμενων «κεριών» εκτός των Bollinger Bands «πατά» στα 5,91 με άνοδο 1,55%, έχοντας αρκετή δύναμη για να κινηθεί υψηλότερα.

Yψηλά κινείται και η Motor Oil ανακτώντας εκ νέου τα 23 ευρώ, με κέρδη 3,69%, ενώ «υψηλές πτήσεις καταγράφει και ο ΟΤΕ που φτάνει τα 15,39 ευρώ. Κατά πόδας ακολουθούν με ισχυρή άνοδο ο ΟΠΑΠ (2,34%), όπου με τη διάσπαση των 16,25 ευρώ μπορεί να κινηθεί προς τα 17,059 ευρώ (200% Fibonacci retracement), η Ελλάκτωρ (2,48%), η Lamda (1,88%) και η Sarantis (1,92%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider