Ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο - Ξεπέρασαν τα 13 δισ. οι προσφορές - Αντλεί 3,5 δισ. ο ΟΔΔΗΧ με 4,45% επιτόκιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο - Ξεπέρασαν τα 13 δισ. οι προσφορές - Αντλεί 3,5 δισ. ο ΟΔΔΗΧ με 4,45% επιτόκιο
Προσφορές άνω των 13,4 δισ. ευρώ για νέο 15ετές ομόλογο. H δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη για την επιτυχή έκδοση.

Τελευταία ενημέρωση 19:43

Ισχυρή ήταν η ζήτηση που καταγράφηκε για το νέο 15ετές κρατικό ομόλογο λήξεως 18 Ιουλίου 2038, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 13,4 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να υποχωρεί προς το 4,45%, ενώ η αρχική τιμολόγηση είχε οριστεί στο 4,5% (MS+130 μ.β). Έτσι το ελληνικό Δημόσιο αντλεί 3,5 δισ. ευρώ με την υπερκάλυψη να φτάνει κοντά στις 4 φορές.

«Η σημερινή έκδοση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντική υπερκάλυψη, παρά τη συνεχιζόμενη υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με καλή ποιότητα κεφαλαίων. Τα αποτελέσματα της έκδοσης πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της οικονομίας. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό – μεταξύ άλλων – με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, υπηρετούν το στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2027, στον οποίο έχουμε δεσμευτεί» υπογράμμισε με αφορμή την έκδοση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Την έκδοση είχαν αναλάβει να τρέξουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και η Εθνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα οι ίδιες τράπεζες αναμένεται να αναλάβουν (Joint Dealer Managers) να τρέξουν τη διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δυο τίτλων λήξης 2024 με επιτόκιο 3,45% και λήξης 2025 με επιτόκιο 3,375%.

Η έξοδος από τον ΟΔΔΗΧ δεν είναι τυχαία καθώς από τη μία καταγράφονται πιέσεις στις αγορές ομολόγων εν μέσω των νέων επικείμενων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed. Παράλληλα, όπως ανέφερε άλλωστε το insider.gr όλα κινούνται στους ρυθμούς ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου να φέρνει μια σειρά θετικών επιδράσεων σε επίπεδο οικονομίας, εγχώριας αγοράς και σαφώς γύρω από την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αλλά και των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Συνεπώς, διανύοντας το «τελευταίο μίλι» με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων τις επόμενες ημέρες, οι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται να σημάνουν την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα ισχυρό πρώτο «σήμα» προς τις αγορές και τους οίκους έστειλε άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπου μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, δεσμεύτηκε για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

Όπως όλα δείχνουν δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή δύο ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, μέσω της απορρόφησης του συγκεκριμένου ποσού από τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και από τις επανεκδόσεις της σειράς ομολόγων που συνεχίζει να «τρέχει» ο ΟΔΔΗΧ. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο κόστος εξυπηρέτησης και στους τόκους αλλά και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το όφελος από τους τόκους αναμένεται να φτάσει στα 50 - 60 εκατ ευρώ, ενώ ο στόχος μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους προς το 160% δείχνει εφικτός. Πηγές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή θα γίνει πρωτίστως για να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα αξιοπιστίας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και στους οίκους αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider