Αφομοιώνει επιπέδα το Χρηματιστήριο - Ήπιο profit taking

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφομοιώνει επιπέδα το Χρηματιστήριο - Ήπιο profit taking
Στόχος οι 1.375 μονάδες για το Χρηματιστήριο. Ήπια κατοχύρωση κερδών.

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Τα καλά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση σε όλες τις αγορές μετοχών, με τη Wall Street να «φουλάρει» τις μηχανές προεξοφλώντας το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια.

Πέραν αυτού ωστόσο, πιο σημαντικό αποδεικνύεται το γεγονός πως ο δομικός πληθωρισμός έδειξε να χτύπησε κορυφή και σιγά σιγά αποκλιμακώνεται ακολουθώντας την πορεία του επίσημου πληθωρισμού.

Υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες που άρεσαν στους επενδυτές, αλλά μια βασική ήταν, ότι για πρώτη φορά σε διάστημα 29 μηνών ο μηνιαίος δομικός πληθωρισμός ήταν χαμηλότερα του 2% σε ετήσια βάση. Επομένως, χαμόγελα θα υπήρξαν και στα πρόσωπα των στελεχών της Fed με τις αγορές να κινούνται υψηλότερα και να αρχίζουν διστακτικά να τιμολογούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος. Συνεπώς, ο S&P 500 (+0,74%) έκλεισε σε υψηλό 15 μηνών, ενώ οι αποδόση του 10ετούς αμερικανικού υποχώρησε κατά 11,2 μ.β στο 3,86%.

Αυτό που θα πρέπει να σταθμίσουν οι επενδυτές και η Fed είναι αν η βελτίωση του πληθωρισμού έρχεται έγκαιρα ή πολύ αργά για να αλλάξει την πορεία του ταξιδιού, καθώς η νομισματική πολιτική λειτουργεί και επιδρά πιο αργά. Κατά ειρωνικό τρόπο, εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά προς το στόχο, αλλά η Fed χρειάζεται λίγο χρόνο για να προχωρήσει σε μια χαλάρωση, τότε η πολιτική της θα γίνει πιο περιοριστική σε πραγματικούς όρους.

Στα εγχώρια, η αγορά τραβά προς τις 1.375 μονάδες ένα κρίσιμο επίπεδο που έχει επισημάνει πολλάκις το insider.gr.

Ώθηση συνεχίζουν να δίνουν οι άκρως ενθαρρυντικές εκθέσεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley, «βαδίζοντας στο δρόμο» προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παράλληλα, στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται πλέον η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αντικαθιστώντας τη Eurobank, που συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη στην κατηγορία, τράπεζα, στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «μετά από ένα «ράλι» που ξεπερνά το 100% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε τη Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα «Financials' Finest». Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι, η Πειραιώς αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή, καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, P/BV στο 0,5x για το 2024».

Tράπεζες, κατασκευές και ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων, που συνωστίζονται στο δρόμο προς την ανάκτηση του investment grade. Ήδη από πλήθος ξένων κωδικών καταγράφονται ισχυρές εντολές αγοράς τόσο σε τράπεζες όσο και στα blue chips, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως αρχίζει να αλλάζει και ο χαρακτήρας των χαρτοφυλακίων σε ένα πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Παράλληλα, μπορεί βραχυπρόθεσμοι παίκτες να προχωρήσουν σε κάποιο ήπιο profit taking αλλά και αυτές οι κινήσεις ενέχουν κάποιο ρίσκο με τη δύναμη και το bull run της αγοράς να τους αναγκάζει εν συνεχεία να κυνηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα mid caps με την Intrakat να φτάνει στα 2,70 ευρώ, τη Fourlis και την EpsilonNet σε νέα υψηλά, όπως και η ΑΒΑΞ που έχει απογειωθεί στα 1,60 ευρώ σε χρόνο ρεκόρ.

Ως προς την τελευταία ο Χρ. Ιωάννου εκχώρησε συνολικό ποσοστό λίγο άνω του 1,5% που πήγε στους κυρίους Κουβαρά και Μιτζάλη, με τον πρώτο να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο (1,3 εκατ. μετοχές έναντι 900 χιλ. αντίστοιχα). Και όπως λένε στη χρηματιστηριακή αγορά, για να μην ψάχνουμε «δράκους» μάλλον πρόκειται για μια εσωτερική μετοχική «τακτοποίηση», όχι αμελητέου ποσοστού, αλλά και ούτε μεριδίου που «βγάζει μάτια». Για την τιμή (επισήμως) δεν έγινε λόγος, άλλωστε, είναι εσωτερικό θέμα.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα deals αρχίζουν να ζεσταίνονται, με την Πλαίσιο να βάζει στο ραντάρ της τυχόν αξιοποίηση και εξαγορά της Κωτσόβολος, ενώ σειρά παίρνει και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η σύμβαση αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές (8 σχήματα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα δώσουν όλα προσφορές), στους οποίους, ως γνωστόν, συμμετέχουν οι εγχώριοι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίος, Κοπελούζος αλλά και διεθνή σχήματα ή funds όπως οι Meridiam, ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A, CORE INFRASTRUCTURE FUND III SCS (VAUBAN) –DIF INFRA PARTICIPATIONS B.V. – EGIS PROJECTS S.A., MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.a.r.l., VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – MOBILITY PARTNER S.A.S., BRISA κ.α.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,34% στις 1.318,70 μονάδες, με τον τζίρο στα 45,03 εκατ. ευρώ, με πακέτα σε Jumbo. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,39% στις 1.318,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,48% στις 1.074,53 μονάδες.

Στις τράπεζες κατά 2,56% υποχωρεί η Eurobank στα 1,559 ευρώ, με την Πειραιώς στο -1,89% και τα 3,322 ευρώ την ΕΤΕ στο -0,79% και την Alpha Bank στο -0,75%.

Κατοχύρωση κερδών επίσης σε Τιτάν, Aegean, και ΕΧΑΕ Intrakat πέριξ του 2% ενώ ηπιότερα υποχωρούν Μυτιληναίος, ΜΟΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο -1,77% η Lamda, με τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ και τη Jumbo να υπεραποδίδουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Έρχονται μεγαλύτερα «κουρέματα» και πέναλτι σε κακοπληρωτές

Πλαίσιο: Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ, επιθετικό πλάνο ανάπτυξης και τα σχέδια για την Κωτσόβολος

gazzetta
gazzetta reader insider insider