Κατά του Πήτερ Ναβάρο, του οικονομικού σύμβουλου του Ντόναλντ Τραμπ, επιτέθηκε ο Έλον Μασκ με αναρτήσεις του στην πλατφόρμα του Χ. Ο Ναβάρο που θεωρείται ως ο ιθύνων νους πίσω από τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος και ως το άτομο που τους διαμόρφωσε στην τελική μορφή τους, είναι οικονομολόγος απόφοιτος του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τον Independent, ο Μασκ που πάντα έβγαινε μπροστά για να υπερασπιστεί τον Τραμπ, μετά την επιβολή των δασμών που τον έκανε να μετρά απώλειες 30 δισ. δολαρίων στο ταμπλό της Wall Street - μέσα στη γενικότερη «σφαγή» που εξαέρωσε τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης- παρέμεινε σιωπηλός. Αυτό και μόνο κάνει την βρετανική εφημερίδα να αναρωτιέται αν έχει αρχίσει να «ραγίζει» το μέτωπο των πιστών υποστηρικτών του Τραμπ.
Όμως αντέδρασε όταν χρήστης του Χ ανάρτησε βίντεο από το CNN στο οποίο ο Ναβάρο υπερασπιζόταν τους δασμούς, σημειώνοντας θετικά ότι πήγε στο Χάρβαρντ. Ο Μασκ διαφώνησε με αυτό, αποκαλώντας το «κακό πράγμα».
«Ένα διδακτορικό στα Οικονομικά από το Χάρβαρντ είναι κάτι κακό, όχι καλό», έγραψε στο Χ.
Elon Musk now taking open shots at fellow top WH adviser Peter Navarro, who happens to be an architect of the Trump tariffs Musk has largely avoided commenting on. pic.twitter.com/UGH7JI82uF
— Aaron Blake (@AaronBlake) April 5, 2025
Ένας άλλος χρήστης απάντησε, επιμένοντας ότι ο Ναβάρο είχε δίκιο στην υπεράσπισή των δασμών, αλλά ο Μασκ το απέρριψε και αμφισβήτησε την πρακτική οικονομική εμπειρία του Ναβάρο, προσθέτοντας ότι «είναι μπούρδες».
Ο Ναβάρο είχε καταδικαστεί το 2022 για δύο κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου καθώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με κλήτευση από την Επιτροπή του Λευκού Οίκου που ερευνούσε την εξέγερση του Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 9.500 δολαρίων. Ήταν ο πρώτος πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που καταδικάστηκε με την κατηγορία της περιφρόνησης του Κογκρέσου.
Σε μια άλλη ανάρτηση, ένας χρήστης του X δημοσίευσε ένα απόσπασμα από τον συντηρητικό Αμερικανό οικονομολόγο Thomas Sowell που άσκησε κριτική σε επαγγελματίες εκπαιδευμένους στο Χάρβαρντ.
«Σε κάθε καταστροφή σε όλη την αμερικανική ιστορία, φαίνεται ότι εμπλέκεται πάντα ένας άντρας από το Χάρβαρντ», ανέφερε το απόσπασμα, που αποδίδεται στον Sowell.
Ο Μασκ απάντησε στην ανάρτηση με ένα απλό «ναι».
Χτες ο Μασκ είχε διαφοροποιηθεί ξανά απ' τη γραμμή Τραμπ καθώς σε εκδήλωση της Λέγκας του Βορρά, ανέφερε ότι ελπίζει σε ένα σύστημα «μηδενικών δασμών» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης που θα δημιουργούσε ουσιαστικά μια «ζώνη ελεύθερου εμπορίου».
«Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κινηθούν, ιδανικά, κατά την άποψή μου, σε μια κατάσταση με μηδενικούς δασμούς», είπε ο Μασκ στον Ιταλό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι το Σάββατο. «Αυτό ελπίζω να συμβεί», τόνισε ο μεγιστάνας.