Υπουργικό Συμβούλιο: Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στο επίκεντρο - Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπουργικό Συμβούλιο: Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στο επίκεντρο - Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν
Με κυριότερο αντικείμενο την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της παρουσίασης και έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με κυριότερο αντικείμενο την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της παρουσίασης και έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, επίσης, παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν νομοσχέδια του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενσωμάτωση της Οδηγίας σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων. Ακόμη, παρουσιάστηκε το ερανιστικό νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας του σιδηροδρόμου είναι τα εξής:

- Ιδρύεται Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοικήσεων και το σύνολο των Σταθμαρχείων ώστε να εντοπίζει και να προλαβαίνει εγκαίρως δυνητικούς κινδύνους.

Ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο που θα έχει σε 3 μήνες από σήμερα στα χέρια του το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας είναι το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, το σύστημα HEPOS το οποίο μπαίνει υποχρεωτικά σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και θα βλέπουμε με ακρίβεια λίγων εκατοστών που βρίσκονται τα τρένα, με πόση ταχύτητα κινούνται και αν παραβιάζεται ο κανονισμός κίνησης σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω του railway.gov.gr Παράλληλα με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS, το σύστημα γεωεντοπισμού θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην ξανασυγκρουστούν ποτέ τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

- Αλλάζουν και αυστηροποιούνται τα μέτρα για το προσωπικό. Αξιολόγηση παντού, ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, κέντρο εκπαίδευσης με σύγχρονους προσομοιωτές και ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων. Όσοι είναι αντικειμενικά σωστοί στη δουλειά τους δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Όσοι όμως είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι δεν έχουν θέση στον νέο ΟΣΕ.

- Τα έργα προχωρούν ταχύτερα, τα συστήματα ασφαλείας εγκαθίστανται και δοκιμάζονται προσφέροντας ταυτόχρονα και μεγαλύτερη διαφάνεια, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υιοθετούνται και εφαρμόζονται, το προσωπικό κρίσιμων καθηκόντων αξιολογείται και ο νέος ΟΣΕ στελεχώνεται σωστά.

- Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ΟΣΕ, ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή ευελιξία για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του, ακολουθώντας πρακτικές που έχουν λειτουργήσει με επιτυχία για τον μετασχηματισμό άλλων προβληματικών επιχειρήσεων.

- Τέλος, μαζί με τα έργα υποδομής και τις συνθήκες ασφαλείας απαιτούμε από την Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας.

Τελωνειακός κώδικας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υφυπουργοί Γεώργιος Κώτσηρας και Αθανάσιος Πετραλιάς εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265.

Ο ισχύων Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας τέθηκε σε ισχύ πριν από 23 χρόνια, επομένως απηχεί τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της εποχής του. Ως εκ τούτου χρήζει άμεσης αναμόρφωσης, προκειμένου να εναρμονιστεί με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας. Το νέο σχέδιο νόμου στοχεύει στην κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα, στην εναρμόνισή τους με την ενωσιακή νομοθεσία και στην ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές τελωνειακών διαδικασιών και ελέγχων.

Ο νέος Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας εστιάζει στην καθολική ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, διαφάνεια, λογοδοσία και εύκολη ιχνηλασιμότητα. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

- Χρήση ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, κατά τη διενέργεια του τελωνειακού ελέγχου.

- Ηλεκτρονική κοινοποίηση πράξεων επιβολής προστίμου.

- Επέκταση του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και σε όσους παράγουν, εισάγουν και διακινούν στην εσωτερική αγορά ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

- Οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να έχουν πλέον πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα των άλλων διωκτικών αρχών, κατόπιν σύναψης πρωτοκόλλων συνεργασίας με αυτές.

Εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ενίσχυση των ελέγχων και της διαφάνειας, το σχέδιο νόμου θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για όσους επιχειρούν να αποκρύψουν στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές. Επίσης, διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, ενισχύει την «πράσινη» μετακίνηση και, κυρίως, δίνει κίνητρα σε όσες οικογένειες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα (Brain Regain).

Ανάμεσα στις βασικές προβλέψεις, περιλαμβάνονται:

- Εκσυγχρονισμός των κανόνων για την εισαγωγή οικοσκευής με ατέλεια, λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας, από χώρες εντός και εκτός ΕΕ

- Βελτίωση των κανόνων για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με βάση τις νέες προβλέψεις του οικογενειακού δικαίου σε ό,τι αφορά διαζύγια και επιμέλεια.

- Θέσπιση αυστηρών ποινών για την υποτιμολόγηση εμπορευμάτων, με στόχο τη μείωση των διαφυγόντων δασμών, των φόρων και την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής.

- Μείωση προθεσμιών εκποίησης ή διάθεσης σε φορείς του δημοσίου (ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις) κατασχεμένων αυτοκινήτων και υλικών.

- Δυνατότητα διεύρυνσης ωραρίου λειτουργίας τελωνείων, κατόπιν ψηφιακής αίτησης, για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

- Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, φορτηγών λεωφορείων με κυψέλες υδρογόνου μηδενικών ρύπων, προκειμένου να εξομοιωθούν με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης

Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών, ιδίως η παγκόσμια υγειονομική και ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις, κατέδειξαν την ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας και συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ και του πλαισίου δημοσιονομικής διακυβέρνησης. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 θα υπάρχει πλέον ολοκληρωμένη αποτύπωση του κύκλου της δημοσιονομικής διαχείρισης ενώ επικαιροποιούνται και απλοποιούνται ρυθμίσεις που αφορούν σε όργανα, κανόνες και διαδικασίες του δημοσιονομικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτά τροποποιούνται οι γενικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης ενσωματώνοντας τον κανόνα καθαρών δαπανών. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης δαπανών δεν θα πρέπει να αυξάνεται ταχύτερα από έναν συγκεκριμένο ρυθμό μεταβολής, ανεξαρτήτως του πρωτογενούς ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης.

Επιπλέον, ισχύουν οι επιπρόσθετες προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα που πρέπει να παραμένει χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ και η δημοσιονομική θέση του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης που πρέπει να είναι πλεονασματική.

Με βάση το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης εισάγονται οι περιπτώσεις επιτρεπτών αποκλίσεων από τον κανόνα των καθαρών δαπανών (γενική και εθνική ρήτρα διαφυγής).

Η αρχιτεκτονική της νέας δημοσιονομικής διαχείρισης βασίζεται σε ένα Μεσοπρόθεσμο- Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο (ΜΔΣ), το οποίο θα συντάσσεται κάθε τέσσερα έτη και εκεί θα αποτυπώνεται ο δεσμευτικός δημοσιονομικός στόχος των καθαρών πρωτογενών δαπανών της χώρας. Την ίδια ώρα, θεσπίζονται κανόνες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και κυρώσεις για την περίπτωση παραβίασής τους (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος).

Οι στόχοι που τίθενται από το ΜΔΣ για τον ρυθμό αύξησης των καθαρών δαπανών, αφού γίνουν αποδεκτοί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δεσμευτικοί τόσο για τον ετήσιο όσο και για τον πολυετή δημοσιονομικό προγραμματισμό.

Πλέον πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού θα συντάσσεται ετησίως και Πολυετής Δημοσιονομικός Προγραμματισμός, έτσι ώστε να υπάρχει η δημόσια πληροφόρηση για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό.

Επιπροσθέτως, ενσωματώνονται οι προβλέψεις της οδηγίας για την ενίσχυση του ρόλου του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο αναβαθμίζεται σε θεσμικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Τέλος το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση του «Εθνικού Μητρώου Παροχών» το οποίο θα συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο και συνεκτικό μητρώο τις παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούνται από το Δημόσιο προς φυσικά πρόσωπα και την παραγωγική αξιοποίηση των δεδομένων του Δημοσίου.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως θεσμικό εργαλείο για τη μείωση του χρόνου έκδοσης οριστικής και τελεσίδικης απόφασης, μεγιστοποιώντας τα οφέλη εφαρμογής του Δικαστικού Χάρτη και ενεργώντας συμπληρωματικά και με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους με τον Ν. 5095/2024. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι από 1.492 ημέρες για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, η Ελλάδα να φτάσει τον μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή το ένα έτος (περίπου 350 ημέρες) για την έκδοση οριστικής απόφασης και τα δύο έτη (περίπου 650 ημέρες) για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

Η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αφορά όλη τη διαδικασία από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου στον πρώτο βαθμό έως και την έκδοση τελεσίδικης και αμετάκλητης απόφασης.

Αρχικά, όσον αφορά τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, θεσπίζονται διατάξεις με σκοπό την εκτενή μεταρρύθμιση της τακτικής διαδικασίας. Για πρώτη φορά προβλέπεται ο προσδιορισμός δικασίμου άμεσα με την κατάθεση της αγωγής, και σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 6 μηνών. Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από προθεσμίες ενέργειας, οι οποίες έχουν περιοριστεί σημαντικά, όπως για παράδειγμα η επίδοση της αγωγής, η οποία πλέον προβλέπεται ότι γίνεται εντός 20 ημερών από την κατάθεση του δικογράφου.

Με τις νέες διατάξεις επιχειρείται σε μεγάλο βαθμό η αξιοποίηση του χρόνου της προδικασίας. Η σπουδαιότερη ρύθμιση, είναι το νέο άρθρο 237 ΚΠολΔ, στο οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα προκαταρκτικό στάδιο ελέγχου της αγωγής από τον δικαστή, ο οποίος εφόσον διαπιστώσει ελλείψεις ή ελαττώματα στον φάκελο της υπόθεσης, εκδίδει διάταξη με την οποία κρίνει την αγωγή απαράδεκτη, αόριστη ή προφανώς νόμω αβάσιμη και τάσσει στον διάδικο συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να τη διορθώσει ή να τη συμπληρώσει.

Όσον αφορά το μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης οριστικής απόφασης, ο νέος ΚΠολΔ προβλέπει για πρώτη φορά συγκεκριμένες προθεσμίες για κάθε διαδικασία. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η έκδοση απόφασης για υπόθεση τακτικής διαδικασίας γίνεται εντός 6 μηνών από τη συζήτηση, για υπόθεση εκουσίας δικαιοδοσίας εντός 4 μηνών και για υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων εντός 1 μήνα. Σε περίπτωση που ο δικαστής διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να εκδώσει την απόφαση εντός αυτών των προθεσμιών, τότε θεσπίζεται η υποχρέωσή του να ενημερώσει εγγράφως τον προϊστάμενο του δικαστηρίου για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, καθώς και για τους λόγους αυτής. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος οφείλει να διαβιβάσει το εν λόγω έγγραφο στον Άρειο Πάγο, τον αρμόδιο Επιθεωρητή, καθώς και να ενημερώσει τους διαδίκους.

Οι νέες διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία στα δευτεροβάθμια δικαστήρια έχουν ως στόχο την έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε απώτατο χρόνο δύο ετών από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά προβλέπεται η κατάθεση του ενδίκου μέσου στη Γραμματεία του δικαστηρίου προς το οποίο απευθύνεται, καθώς και ο άμεσος προσδιορισμός δικασίμου απευθείας στο ίδιο δικαστήριο. Επίσης, θεσπίζεται νέα διάταξη, με την οποία περιορίζεται η καταχρηστική προθεσμία της έφεσης στο ένα έτος, σε αντίθεση με τα δύο έτη που ισχύουν σήμερα. Τέλος, με νέα ρύθμιση αυξάνεται η καθ' ύλην αρμοδιότητα των πολυμελών Πρωτοδικείων για την εκδίκαση εφέσεων στις 80.000Euro, ενώ θεσπίζεται και η απαγόρευση χορήγησης αναβολής στη δευτεροβάθμια δίκη.

Στο δίκαιο της αναίρεσης επέρχονται επίσης σημαντικές αλλαγές. Προβλέπεται η κατάθεση του δικογράφου της αναίρεσης απευθείας στη Γραμματεία του Αρείου Πάγου, ενώ κατά το πρότυπο της δικονομίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιορίζεται πλέον ο αριθμός των σελίδων του αναιρετηρίου και των λοιπών δικογράφων ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου. Επιπλέον, επανέρχεται η γραπτή εισήγηση του αρεοπαγίτη πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης, η οποία θα διευκολύνει τόσο την επ' ακροατηρίω διαδικασία, όσο και την κατανόηση της υπόθεσης από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα την ταχεία έκδοση της απόφασης μετά τη συζήτηση.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου των δύο ετών για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, θεσπίζεται νέα γενική διάταξη, η οποία προβλέπει την αποκλειστικότητα και δεσμευτικότητα των προθεσμιών του νόμου, τόσο για τους διαδίκους όσο και για το δικαστήριο. Επίσης, σημαντική είναι και η αλλαγή όσον αφορά τη διαταγή πληρωμής, όπου ο έλεγχος και η σύνταξη σχεδίου θα γίνονται πλέον από τρίτο δικηγόρο. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου εξαιτίας του λόγου της παρέλευσης του ορισμένου χρόνου συμβατικής σχέσης που καταρτίζεται εγγράφως, ανακουφίζοντας πολλούς πολίτες που καθίστανται όμηροι της μη δυνατότητας προσήκουσας αξιοποίησης των ακινήτων τους. Τέλος, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η δημοσίευση των διαθηκών θα γίνεται πλέον από τους συμβολαιογράφους, αποφορτίζοντας τα δικαστήρια από σημαντικό όγκο μη πραγματικής δικαστηριακής ύλης.

Το Β' μέρος του νομοσχεδίου αφορά το υψίστης σημασίας κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Το πρόβλημα που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί είναι η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των ανακοπών. Γι' αυτό τον λόγο δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού ανακοπών, κατά το παράδειγμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η δημιουργία και λειτουργία της πλατφόρμας έχει ως στόχο την εκκαθάριση των πινακίων των πρωτοδικείων, μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερομένους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης των εκκρεμών ανακοπών και ταυτόχρονα την επίσπευση της συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων επί των υποθέσεων αυτών.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των Κρίσιμων Οντοτήτων.

Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης του Ν/Σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Προστασίας Κρίσιμων Οντοτήτων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει, μετά από αξιολόγηση κινδύνου, να προσδιορίσουν τις κρίσιμες οντότητες οι οποίες είναι αυτές που παρέχουν υπηρεσίες απαραίτητες για τη διατήρηση λειτουργιών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια ή το περιβάλλον και στις οποίες ένα περιστατικό θα είχε σημαντικές διαταραχές.

Η βασική φιλοσοφία της Οδηγίας αφορά στη μεγιστοποίηση και την επιτάχυνση των εργασιών για την προστασία των κρίσιμων οντοτήτων σε τρεις τομείς προτεραιότητας: ετοιμότητα, αντίδραση και διεθνής συνεργασία. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπει ισχυρότερο ρόλο στήριξης και συντονισμού από την Επιτροπή για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης έναντι των σημερινών απειλών, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και με γειτονικές τρίτες χώρες. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους βασικούς τομείς της ενέργειας, των ψηφιακών υποδομών, των μεταφορών και του διαστήματος.

Η στάθμιση κόστους-οφέλους από την εισαγωγή της προτεινόμενης δημόσιας πολιτικής παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο καθόσον η πολιτεία προβαίνει σε μία ορθολογική και ουσιαστική ρύθμιση για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα κρίσιμων οντοτήτων, δηλαδή παρόχων βασικών υπηρεσιών με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών ή οικονομικών δραστηριοτήτων στην αγορά.

Η συγκεκριμένη πρόταση δημόσιας πολιτικής θα έχει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οφέλη, καθόσον μέσω αυτής θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη δομή Υπηρεσιών, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες πρόληψης και αντιμετώπισης απειλών και κινδύνων, με τη μείωση της οργανωτικής πολυπλοκότητας και την αύξηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Ερανιστικό νομοσχέδιο

Τέλος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Κεφαλογιάννης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι: α) η αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας, β) η αναδιάρθρωση του μηχανισμού κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τοπικής κλίμακας, γ) η ευελιξία καθορισμού των θεμάτων πρόσληψης προσωπικού στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Π.Σ., με σκοπό τη γρήγορη προσαρμογή στις ανελαστικές απαιτήσεις του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, δ) η επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, για την άμεση κάλυψη οργανικών κενών και την αποδέσμευση επιχειρησιακού προσωπικού από διοικητικά καθήκοντα, ε) η ενίσχυση, ειδικότερα, του προσωπικού των υγειονομικών αξιωματικών, στ) η κλήση περισσότερων επιλαχόντων στις προκαταρκτικές εξετάσεις για την πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την ετοιμότητά τους σε περίπτωση ανάγκης αξιοποίησής τους και ζ) η παροχή διακριτικής ευχέρειας στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για τον καθορισμό θεμάτων φοίτησης αξιωματικών του Π.Σ. στη Σχολή Επιμόρφωσης, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι κατά περίπτωση εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές ανάγκες του Π.Σ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων - Ποιοι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν να χτίσουν

Στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Ενταξιακή Εκπαίδευση στον 21ο Αιώνα

ΤτΕ: Στην εαρινή σύνοδο των ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η Χρ. Παπακωνσταντίνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider