Καθώς η Πρωτομαγιά - η ημέρα που γιορτάζουμε την άνοιξη - βρίσκεται προ των πυλών, είναι μια καλή στιγμή να θυμηθούμε όλα τα έθιμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Η πρώτη ημέρα του Μαΐου είναι συνυφασμένη με την άνθιση της φύσης, την καρποφορία της Γης και γενικότερα με το οριστικό τέλος του χειμώνα και την «καλλιέργεια» ενός πρόσφορου εδάφους για την υποδοχή των ηλιόλουστων και θερμών ημερών που έπονται.
Σύμφωνα με τις θεωρίες που «ταξιδεύουν» από γενιά σε γενιά, η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Όπως διαβάζουμε στη μυθολογία, ο Μάιος ήταν αφιερωμένος στη Θεά Δήμητρα και στην κόρη της Περσεφόνη, η οποία αυτόν τον μήνα έβγαινε από τον Άδη και ερχόταν στη Γη.
Σήμερα, αρκετά είναι τα έθιμα της Πρωτομαγιάς που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Αδιαμφισβήτητα, το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο έθιμο της Ελλάδας είναι η σύνθεση του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια που οι ίδιοι έχουμε κόψει από τους ανθισμένους αγρούς και τους κήπους μας. Μαργαρίτες, παπαρούνες, τριαντάφυλλα, πανσέδες, χαμομήλι και νάρκισσοι αποτελούν κάποιες από τις πιο κλασικές επιλογές.
Αν και τα ανθοπωλεία είθισται να φτιάχνουν και να πουλάνε στεφάνια αυτή την ημέρα του έτους, η παράδοση θέλει την κάθε οικογένεια να δημιουργεί το δικό της και να το κρεμάει στην εξώπορτα ή στα παράθυρα του σπιτιού, προκειμένου να φέρει καλή τύχη και ευημερία. Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει τη ζωή και σύμφωνα με την παράδοση, μένει στολισμένο στα σπίτια μέχρι τις 23 Ιουνίου, δηλαδή τη γιορτή του Άη Γιάννη του Θεριστή, τότε που το καίνε στις φωτιές.
Εκτός από το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, όμως, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα έθιμα - κυρίως στην επαρχία - που σίγουρα αξίζει να γνωρίζουμε. Διαβάστε τα όλα στο jenny.gr