Θετικοί στην προοπτική επένδυσης των χρημάτων τους εμφανίζονται οι Έλληνες, αναφέροντας ωστόσο πως δεν επιθυμούν να αναλάβουν κινδύνους στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Focus Bari για τη διαχείριση των οικονομικών από τους πολίτες.
Ειδικότερα, ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα (44%) δήλωσε ότι αναζητεί κερδοφόρους τρόπου να επενδύσει τα χρήματά του, ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσε ότι η επένδυση σε μετοχές φαίνεται πολύ επικίνδυνη για εκείνους. Για την συγκεκριμένη πρόταση το υπόλοιπο 34% τήρησε ουδέτερη στάση (ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», ενώ μόλις 13% διαφώνησε.
Πάντως, η ανοχή στο ρίσκο είναι πιο μεγάλη όσο πιο μικρή είναι η ηλικία. Το ποσοστό που συμφώνησε πως «η επένδυση σε μετοχές φαίνεται πολύ επικίνδυνη σε μένα». Στα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών ήταν 39%, ενώ ουδέτερη ήταν η στάση που τήρησε το 34% και διαφώνησε το 19%. Το ποσοστό όσων συμφωνούν με τι επικινδυνότητα των μετοχών αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία και φτάνει το 61% στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 55 ετών.
Παράλληλα, μόλις το 14% των ερωτηθέντων απάντησε πως του αρέσει να παίρνει ρίσκα στο χρηματιστήριο, με την σχετική θέση διαφώνησε το 63% και ουδέτερη στάση κράτησε το 23%. Και πάλι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι τους αρέσει το ρίσκο είναι υψηλότερο στις νεαρές ηλικίες και μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια ζωής, από το 27% στην ομάδα 18-24 ετών έως 7% σε όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.
Ναι στο e-banking αλλά με προσοχή
Στο μεταξύ, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (48%) αισθάνεται άνετα να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα, Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές (65%) ανησυχούν για τη διαδικτυακή απάτη, πιστεύοντας ότι κάποιος μπορεί εύκολα να γίνει θύμα στις μέρες μας.
Στο πλαίσιο αυτό, 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι ελέγχουν τις πιστωτικές τους κάρτες και τις τραπεζικές τους κινήσεις για ύποπτες συναλλαγές. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων αισθάνονται την ανάγκη για περισσότερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με απάτες ή υποκλοπές που μπορεί να πέφτουν θύματα, εστιάζοντας ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν είναι πολύ εξοικειωμένες με τα διαδικτυακά συστήματα.
Άγνωστό τοπίο τα κρυπτονομίσματα
Ένα σημαντικό ποσοστό (49%) Ελλήνων δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει πλήρως τα κρυπτονομίσματα, το ποσοστό όσων ισχυρίζονται το αντίθετο είναι 20%. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ξεκάθαροι για το αν τα κρυπτονομίσματα θα είναι το μέλλον των διαδικτυακών οικονομικών συναλλαγών.
Οι Έλληνες αισθάνονται αβεβαιότητα για τα κρυπτονομίσματα και δεν είναι πρόθυμοι να τα ενσωματώσουν στη ζωή τους ακόμα. Το 76% δήλωσε πως δεν είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τον τραπεζικό του λογαριασμό για κρυπτονομίσματα, ενώ το 39% συμφώνησε πως είναι απλά μια μόδα.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα της Focus Bari έγινε μέσω online συνεντεύξεων στο πλαίσια της έρευνας YouGov Profiles σε πανελλαδικό δείγμα 6.210 ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών.