Bloomberg: Οι αυξήσεις τιμών θα κάνουν «πικρή» τη ζάχαρη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Οι αυξήσεις τιμών θα κάνουν «πικρή» τη ζάχαρη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές
Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να πληρώσουν περισσότερα για τις γλυκές λιχουδιές τους, καθώς οι καλοκαιρινοί καύσωνες ανεβάζουν την τιμή της ζάχαρης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αγοραστές και οι παραγωγοί ζάχαρης διαπραγματεύονται επί του παρόντος συμβόλαια για την περίοδο συγκομιδής 2023-24, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο. Οι τιμές που αναφέρονται είναι πάνω από 1.000 ευρώ ο τόνος, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος - υπερδιπλάσιες δηλαδή από ό,τι ήταν στα μέσα του περασμένου έτους. Αυτό αναμένεται να αυξήσει το κόστος των γλυκών σνακ.

Η πτώση της παραγωγής ζάχαρης που σχετίζεται με την ξηρασία του περασμένου έτους, προσφέρει μια εικόνα στο τι θα μπορούσε να εκτυλιχθεί εάν το ίδιο συνέβαινε ξανά. Η παραγωγή ζάχαρης για την τρέχουσα σεζόν 2022-23 μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη, στους 14,6 εκατομμύρια τόνους και ήταν ένα εκατομμύριο τόνοι κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΕ. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες -και με τη σειρά τους οι καταναλωτές- προστατεύτηκαν από μεγάλες αυξήσεις τιμών χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι τιμές στην αγορά spot έχουν αυξηθεί κατά 58% από τον περασμένο Οκτώβριο, συμπιέζοντας τα μικρότερα και μεσαία ζαχαροπλαστεία.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ήδη έχουν εμφανιστεί: Η βροχή καθυστέρησε τη φύτευση του τρέχοντος έτους κατά περίπου ένα μήνα και η άνοδος της θερμοκρασίας έκτοτε αύξησε τον κίνδυνο τόσο της ξηρασίας όσο και των παρασίτων να εξαπλωθούν ταχύτερα και να καταστρέψει τις μικρές καλλιέργειες ζαχαρότευτλων.

Οι παραγωγοί έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια προσεκτική προσέγγιση στην τιμολόγηση, δήλωσε ο Τζον Στάνσφιλντ, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στο DNEXT Intelligence. «Κρίσιμο, είναι αυτό που συμβαίνει τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες: Θα έχουμε βροχή ή έχουμε απλώς συνθήκες ξηρασίας;», δήλωσε.

Με τις προμήθειες ήδη περιορισμένες και την απειλή της ξηρασίας, η γερμανική Suedzucker και η γαλλική Tereos, είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Και φέτος, με τις νέες συμβάσεις που υπογράφονται σε επίπεδα ρεκόρ τιμών, το επιπλέον κόστος δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθεί. Ο Κόνα Χακ, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ED&F Man, ανέφερε ότι ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να μετακυλήσουν κόστος στους καταναλωτές.

«Δεν είναι το τέλος του πληθωρισμού των τιμών της ζάχαρης για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούρι Σαρανόφ, πρόεδρος της CIUS, μιας ομάδας λόμπι που εκπροσωπεί τόσο τους καταναλωτές ζάχαρης όσο και τους αγοραστές βιομηχανικής κλίμακας στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αναταραχήσ τις τιμές της ζάχαρης δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Η ζάχαρη στον κόσμο προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο - που καλλιεργείται σε τροπικά κλίματα - και τα παντζάρια, τα οποία ευδοκιμούν σε παραδοσιακά ψυχρότερες περιοχές βορειότερα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα βλάπτουν και τα δύο είδη, με το Ελ Νίνιο να απειλεί να περιορίσει τη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική και η άνοδος της θερμοκρασίας καθιστά την Ευρώπη λιγότερο φιλόξενη για τα παντζάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider