Η μεταβλητότητα επιστρέφει στις αγορές και προμηνύει... μπελάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεταβλητότητα επιστρέφει στις αγορές και προμηνύει... μπελάδες
Η Wall Street «παλεύει» να μην κλείσει με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό, καθώς οι μετοχές έχουν να υποχωρήσουν 5% ή περισσότερο από τον Μάρτιο.

Η μεταβλητότητα επιστρέφει στις αγορές εισβάλλοντας και πάλι με ανησυχητική ορμή στα ραντάρ των επενδυτών, με τη Wall Street να «παλεύει» να μην κλείσει με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό, καθώς οι μετοχές έχουν να υποχωρήσουν 5% ή περισσότερο από τον Μάρτιο.

Ο δείκτης VIX έφτασε να διαπραγματεύεται κοντά στις 17 μονάδες σήμερα, το υψηλότερο επίπεδό του σε δύο μήνες, αναπηδώντας από το χαμηλό των 12,7 την περασμένη εβδομάδα. Ενώ σε απόλυτες τιμές το επίπεδο είναι ακόμα χαμηλό σε σύγκριση με την ιστορία, η αιφνιδιαστική άνοδος αυτής της εβδομάδας μπορεί να οδηγήσει ορισμένες από τις δυνάμεις της αγοράς να υποχωρήσουν από το φετινό ράλι και να αλλάξουν κατεύθυνση.

«Είδαμε επιτέλους τις συνθήκες που μπορούν να υπαγορεύσουν κάποιο μηχανικό κίνδυνο πώλησης ή απομόχλευσης», δήλωσε ο Charlie McElligott, αναλυτής της Nomura, σε σημείωμα του την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται τον πιθανό κίνδυνο για μεγαλύτερες κινήσεις στην αγορά που θα χτυπήσουν σε συστημικές στρατηγικές ευαίσθητες στη μεταβλητότητα.

Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στις στρατηγικές ελέγχου του κινδύνου και της μεταβλητότητας, οι οποίοι κατανέμουν την έκθεση στο χρηματιστήριο με βάση τις κινήσεις της αγοράς, είναι μεταξύ εκείνων που «αγοράζουν» στο ράλι του χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες. Και ενώ η αγορά από αυτούς τους τύπους επενδυτών βοήθησε τον S&P 500 να φτάσει στο 5% του ιστορικού του υψηλού, θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση εάν η άνοδος της μεταβλητότητας τους αναγκάσει να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές.

«Η αγορά αναμένει λιγότερη αστάθεια από ό,τι εμείς, καθώς είναι πολύ μπροστά από αυτό που σηματοδοτούν οι κορυφαίοι δείκτες», λέει ο Gerry Fowler, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών και παγκόσμιας στρατηγικής παραγώγων στην UBS. «Δεν αναμένουμε άνοδο της αστάθειας μέχρι το 2024, αλλά ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που τιμολογεί αυτή τη στιγμή η αγορά καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Μάκρο και BoE «κοκκίνισαν» τους δείκτες

Άντεξε στις έξωθεν πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 8 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - «Κακή αρχή για το β' εξάμηνο» του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider