Χρηματιστήριο: Συνεχίστηκε η μάχη στις 1.280 μονάδες με το βλέμμα στα διεθνή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνεχίστηκε η μάχη στις 1.280 μονάδες με το βλέμμα στα διεθνή
Επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές που ωστόσο έδειξαν αντανακλαστικά στα χαμηλά της αγοράς.

Διατηρήθηκαν οι λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές - πωλητές να συνεχίζουν τις κονταρομαχίες πέριξ των 1.280 μονάδων ελλείψη εγχώριων καταλυτών. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ η αγορά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και στις 1.267,55 μονάδες (-0,89%), οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν τραβώντας την προσφορά και δίνοντας το θετικό πρόσημο.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στα διεθνή, καθώς το παγκόσμιο σκηνικό είναι γεμάτο νάρκες, μέσω της πιο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, του υψηλότερου πληθωρισμού και της πιθανής χρεοκοπίας της Country Garden στην Κίνα, με τη Fitch να ακολουθεί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή υποβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών και τις πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου και του πετρέλαιου να εντείνονται.

Από την άλλη, την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει πλέον στην Ελλάδα η Morgan Stanley, μέσω του Eaton Vance EM Fund, όπως δήλωσε, μιλώντας στο «Squawx Box» του CNBC, ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley.

Όπως τόνισε ο ίδιος «αυτό οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών θεσμών, υπό την παρούσα κυβέρνηση». Η έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στην εγχώρια αγορά, μέσω του Eaton Vance EM Fund, ξεπερνά της Κίνας καθώς φτάνει στο 20,5%, ενώ για τη δεύτερη στο 17%, για τη Ν. Κορέα το 12,9%, για τη Γεωργία το 8,5% και για το Βιετνάμ το 7,1%. Ο Stocker εξηγεί ότι στις αναδυόμενες αγορές το 80% των υπερβαλλουσών αποδόσεων στα emerging markets funds (τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές) οφείλονται στη χώρα στην οποία επενδύει κανείς και όχι σε ποιο κλάδο ή ποια μετοχή τοποθετείται.

Τα σημεία στο οποία εστίασε ο Stocker είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση του κράτους δικαίου που είχαν υποστηρικτικό ρόλο στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εταιρειών. Όπως σημείωσε στο CNBC, «η εγχώρια αγορά, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχει καταγράψει μια απόδοση της τάξεως του 50% και παρόλα αυτά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν στο 4%».

«Αυτές οι βελτιώσεις στους οικονομικούς θεσμούς είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και στην ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτά τα δύο πράγματα μειώνουν το «discount rate» των μετοχών, οπότε δεν έχει σημασία ποιες μετοχές έχεις στην κατοχή σου, καθώς όλες οι μετοχές ανεβαίνουν, όταν αυτοί οι οικονομικοί θεσμοί βελτιώνονται όπως και οι ταμειακές ροές αυξάνονται από τη μείωση των φόρων».

Επιπλέον, ο Stocker επισημαίνει πως «ενώ κάποτε η χώρα παραλίγο να καταστρέψει το «πείραμα» της Ευρωζώνης, πλέον αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η έκθεση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και της Autonomous φαίνεται πως θα αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη ενόψει συνέχειας.

Όπως επισημαίνει η πρώτη, οι θετικοί μακροοικονομικοί «καταλύτες» (σε top down ανάλυση) των αυξανόμενων επιτοκίων και της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας έχουν προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνικές τράπεζες, η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαφορές στην ικανότητα των τραπεζών να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων (deposit pass - through, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις) και να ομαλοποιήσουν τις προβλέψεις τους - βασικοί μοχλοί της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους και του κόστους κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε μια περαιτέρω αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που έστειλε η Scope Ratings κατά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς του «investment grade», προχωρούν οι αναλυτές του οίκου, θέλοντας να επισημάνουν πως δεν πρέπει να υφίστανται κανένα περιθώριο εφησυχασμού, εν μέσω εγχώριων και διεθνών προκλήσεων.

Μέσω συνέντευξης προς τον Keith Mullin, senior writer της Scope, ο Dennis Shen, Director του οίκου και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, δίνει απαντήσει σχετικά με το θεσμικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τις προκλήσεις γύρω από τις αξιολογήσεις που έπονται για την εγχώρια οικονομία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,09% στις 1.279,96 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 76,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,24% στις 3.096,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα ήτοι στις 1.037,17 μονάδες.

Στις τράπεζες, ξεχώρισε η ΕΤΕ με κέρδη 1,17% στα 6,25 ευρώ, με την Πειραιώς να παραμένει στα 3,30 ευρώ και τις Alpha (-0,77%) και Eurobank να κλείνουν αρνητικά στα 1,4815 ευρώ και 1,515 ευρώ αντίστοιχα.

Επιπλέον ούτε η ΔΕΗ κατάφερε σήμερα να κλείσει με θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας 4 πτωτικές διαδοχικές συνεδρίασεις και μόλις 3 ανοδικές εντός Αυγούστου. Η μετοχή υποχώρησε σήμερα στα 9,70 ευρώ, με πιέσεις στις δημοπρασίες, ενώ βρέθηκε οριακά και με θετικό πρόσημο.

Τα κύματα ρευστοποιήσεων συνεχίζει να χτυπά την Τέρνα Ενεργειακή που διολίσθησε σήμερα κατά 3,61% στα 16,03 ευρώ, συμπαρασύροντας και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά -1,62% στα 13,34 ευρώ.

Πιέσεις και profit taking για τη Σαράντης (-3,42%), ενώ με ήπια πτώση έκλεισε ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.

Κέρδη 2,66% για τον ΟΤΕ στα 13,88 ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο και ανάκτηση των 13,10 ευρώ κατέγραψε η Aegean (3,48%).

Προς τα 27 ευρώ πλησιάζει πλέον η ΕΕΕ. Περιορισμένες και επιλεκτικές κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Intrakat νε ξεχωρίζει με κέρδη 1,92% και τη Fourlis να ακολουθεί στο 1,81%.

Με θετικό πρόσημο Παπουτσάνης, Ideal, ΕΧΑΕ (χαμήλωσε απότομα στις δημοπρασίες) και Entersoft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Stocker (Morgan Stanley): Κορυφαία επιλογή η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Scope για Ελλάδα: Εξαιρετικό επίτευγμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider