Ευρωαγορές: Ανοδικό «ποδαρικό» εβδομάδας με την προσοχή στους κεντρικούς τραπεζίτες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικό «ποδαρικό» εβδομάδας με την προσοχή στους κεντρικούς τραπεζίτες
Στον απόηχο του Jackson Hole κινούνται οι επενδυτές την Δευτέρα κι ενώ «ζυγίζουν» τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση 12:36

Ανοδικές κινήσεις σημειώνονται την Δευτέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα μίας εβδομάδας με ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, και ενώ οι επενδυτές ακόμη αξιολογούν τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.

Όπως έγινε ξεκάθαρο μέσα από δηλώσεις, την Παρασκευή το απόγευμα ο Τζ. Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμαναν στις αγορές ότι οι εναλλακτικές μπροστά μας είναι, είτε περαιτέρω αύξηση, είτε διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, για όσο και αν χρειασθεί.

Η βαρύτητα τέτοιων δηλώσεων αντανακλά στις διαθέσεις των επενδυτικών κύκλων, καθώς ζυγίζουν από την μία την περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από την παράταση μιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής, και την επιβραδυντική επίδραση που θα έχει η τελευταία στην οικονομία και στις αγορές.

Μέσα στην εβδομάδα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, ένα μέτρο για την «υγεία» της αγοράς εργασίας που θεωρείται κρίσιμος για την πορεία της οικονομίας διεθνώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,51% στις 453,70 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,71% στις 4.265 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,46% στις 15.703 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,68% στις 7.278 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,79% στις 28.432 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,03% στις 9.435 μονάδες.

Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου την Δευτέρα παραμένει κλειστό λόγω δημόσιας αργίας.

Η εικόνα στην Ασία

Στα ασιατικά χρηματιστήρια η εβδομάδα μπήκε με το δεξί, με τις κινεζικές αγορές σε Χονγκ Κονγκ και ενδοχώρα να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, παρά τη «βουτιά» έως και 87% που σημείωσε η Evergrande κατά την επιστροφή της στις διαπραγματεύσεις μετά από 17 μήνες.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκανε ράλι 1,80%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,63%, στην Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε 1,13% και ο SZSE Component σημείωσε άνοδο 1,10%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,94% και ο KOSPI στη Σεούλ ενισχύθηκε 0,96%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την έκδοση αριθμού προτεραιότητας

Market Pass: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αιτήσεις, τις πληρωμές, τα κριτήρια και τους δικαιούχους

Σιδηρόδρομος: Πώς ωριμάζει ο ΟΣΕ τον ΣΔΙΤ διαγωνισμό ανάταξης του δικτύου ύψους 1,2 δισ. ευρώ – Διεργασίες για το βόρειο μέτωπο

gazzetta
gazzetta reader insider insider