Σε ανοδικό τέμπο οι ευρωαγορές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ανοδικό τέμπο οι ευρωαγορές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου
Κέρδη εμφάνισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους traders να «ζυγίζουν» την προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και να αναμένουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα.

Κέρδη εμφάνισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους traders να «ζυγίζουν» την προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και να αναμένουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,86% στις 455,29 μονάδες.

Ανά χώρα, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1% στις 15.792 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 7.324 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 έκλεισε στο +1,62% και τις 9.490 μονάδες, ενώ άνοδο 1,19% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, κλείνοντας στις 28.544 μονάδες. Το βρετανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να επεξεργάζονται τα συμπεράσματα του ετήσιου συμποσίου οικονομικής πολιτικής της Fed στο Τζάκσον Χολ και ειδικότερα τα σχόλια του Προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία που τράβηξε τα περισσότερα φώτα. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να «δαμάσει» τον πληθωρισμό. Ενώ ο Πάουελ είπε πως η Fed παραμένει ευέλικτη, πρόσθεσε πως έχει δρόμο να διανύσει για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Σχεδιάζει, πάντως, να κινηθεί προσεκτικά δίνοντας έμφαση και στα νεοεισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Η βαρύτητα τέτοιων δηλώσεων αντανακλά στις διαθέσεις των επενδυτικών κύκλων, καθώς ζυγίζουν από την μία την περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από την παράταση μιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής, από την άλλη την επιβραδυντική επίδραση που θα έχει η τελευταία στην οικονομία και τις αγορές.

Μέσα στην εβδομάδα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, ένα μέτρο για την «υγεία» της αγοράς εργασίας που θεωρείται κρίσιμος για την πορεία της οικονομίας διεθνώς.

Στα ευρωπαϊκά μάκρο, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ επέστρεψε σε πλεόνασμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, μετά από έξι τρίμηνα καταγραφής ελλείμματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόσφατα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές κατά 3,5%, οδηγώντας σε μικρό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει μια σαφή βελτίωση από το έλλειμμα των 155 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο ελλείμματος από το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider