Γιατί η Goldman Sachs εξαλείφει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ - Πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Goldman Sachs εξαλείφει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ - Πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων
Αρκετά χαμηλότερα θέτει πλέον τον «πήχη» για την εκδήλωση μια ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το επόμενο δωδεκάμηνο η Goldman Sachs, με τις πιθανότητες να υποχωρούν στο 15% από 20% προηγουμένως, με το consensus να είναι αρκετά υψηλότερα, ήτοι στο 60%.

Ακόμη πιο χαμηλά θέτει πλέον τον «πήχη» για την εκδήλωση μια ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το επόμενο δωδεκάμηνο η Goldman Sachs, με τις πιθανότητες να υποχωρούν στο 15% από 20% προηγουμένως, τη στιγμή που το consensus είναι αρκετά υψηλότερα, ήτοι στο 60%.

Ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, δηλώνει πλέον αρκετά πιο αισιόδοξος από τους περισσότερους αναλυτές όσον αφορά την αρχική του εκτίμηση για την αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 2% έως τα τέλη του 2024.

Ο ίδιος εστιάζει σε κάποια επιμέρους στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσει τη θέση του και την πιο αισιόδοξη νότα των εκτιμήσεών του, ξεκινώντας από την πορεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, όπου πιθανότατα υπερεκτιμάται η πραγματική δυναμική της οικονομίας, δεδομένων των ήπιων ακόμη στοιχείων και ερευνών για την πορεία των επιχειρήσεων και της πολύ πιο αργής αύξησης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος (για τις ΗΠΑ - η οποία φαίνεται να συνεχίζεται το τρίτο τρίμηνο).

GS

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι θεμελιώδεις λόγοι που μπορούν να επιφέρουν μια επιβράδυνση κατά το τέταρτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των πληρωμών των φοιτητικών δανείων και του βραχυπρόθεσμου πλήγματος στο σκέλος της ακινήτων (στεγαστικών) από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή αναμένεται να είναι αρκετά ήπια και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς, πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχούς σταθερής αύξησης της απασχόλησης και της αύξησης των πραγματικών μισθών και δεύτερον, ο Hatzius εξακολουθεί να διαφωνεί έντονα με την ιδέα ότι μια αυξανόμενη οπισθοχώρηση από («long and variable lags») την πιο αργή επίδραση της «επιθετικής» αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής θα ωθήσει την οικονομία προς την ύφεση - «στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η οπισθοχώρηση από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να μειώνεται πριν εξαφανιστεί εντελώς μέχρι τις αρχές του 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος οικονομολόγος.

Η Goldman Sachs δεν ανησυχεί επίσης για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,3%, στο 3,8% τον Αύγουστο, καθώς οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, με το λόγο απασχόλησης προς τον πληθωυσμό να παραμείνει σταθερός σε υψηλό κύκλου, με την πρώτη εκτίμηση για την αύξηση των θέσεων εργασίας να ανεβαίνει στις 187.000, παρά την πτώση περίπου 50.000 από την χρεοκοπία της Yellow και την απεργία του Hollywood. Παρά τη δύναμη αυτή, το rebalancing στην αγορά εργασίας έχει προχωρήσει αρκετά, καθώς τόσο το χάσμα θέσεων εργασίας - εργαζομένων όσο και το ποσοστό αποχωρήσεων από την αγορά έχουν ουσιαστικά επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδά τους, ενώ επίσης ενθαρρυντικό, είναι το γεγονός ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% τον Αύγουστο.

Ως προς το σκέλος του πληθωρισμού, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως σε κάποιο βαθμό η πρόσφατη αδυναμία του δομικό ΔΤΚ - CPI και (σε μικρότερο βαθμό) του δομικού PCE αντανακλά την υπολειπόμενη εποχικότητα σε τομείς όπως τα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία που μείωσαν διαδοχικά τις τιμές το καλοκαίρι και θα υπάρξει εκ νέου τόνωση το φθινόπωρο. Αυτές δεν είναι οι μόνες στρεβλώσεις. Η ιδιόμορφη αντιμετώπιση της ασφάλισης υγείας στον ΔΤΚ - η οποία βασίζεται στα περιθώρια κέρδους των ασφαλιστικών του κλάδου υγείας - μειώνει τον πληθωρισμό του δομικού ΔΤΚ από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά θα τον τονώσει από τον Οκτώβριο. Αντίθετα, η περίεργη μέτρηση του πληθωρισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον δείκτη PCE - ο οποίος βασίζεται εν μέρει στις τιμές των μετοχών - ενίσχυσε τον δομικό PCE τους τελευταίους μήνες, αλλά πιθανότατα θα γίνει πιο «ουδέτερος» το επόμενο διάστημα.

Και στις δύο βάσεις (CPI - PCE), ο περιορισμένος μέσος πληθωρισμός - το αγαπημένο στατιστικό μέτρο των αναλυτών για τον υποκείμενο πληθωρισμό - στέλνει ένα άκρως ενθαρρυντικό μήνυμα, με απότομη επιβράδυνση στο εύρος 2% - 2,5% τους τελευταίους μήνες. Έτσι, ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να βρίσκεται ήδη κοντά στον στόχο της Fed, παρά τις σκαμπανεβάσματα των τιμών των εμπορευμάτων, τον παραδοσιακό - εκτός των τροφίμων και της ενέργειας - πληθωρισμό και τις βασικές υπηρεσίες.

Κατά συνέπεια, η Goldman Sachs εκτιμά πλέον, ότι η Fed ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, θεωρώνας πως η υπόσχεση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole ότι θα «προχωρήσει προσεκτικά» αποτελεί ένα σημάδι ότι μια αύξηση τον Σεπτέμβριο έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι και ότι το εμπόδιο για μια αύξηση των Νοέμβριο είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να το υπερβεί η FOMC. Επιπλέον, ο συνδυασμός ενός υψηλότερου ποσοστού ανεργίας U3 (είναι ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν ενεργά εργασία), η βραδύτερη αύξηση των μισθών και - το πιο σημαντικό - ο χαμηλότερος δομικός πληθωρισμός θα βοηθήσούν τα «γεράκια» της FOMC να αισθανθούν πιο άνετα με την ιδέα ότι μπορούν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο. Και αν η FOMC παραλείψει όχι μόνο μια αύξηση τον Σεπτέμβριο αλλά και μια ακόμη τον Νοέμβριο, τότε το εμπόδιο για μια επανεκκίνηση θα ανέβει αρκετά. Συνεπώς, οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να κινηθούν αρκετά γρήγορα προς μια διευκολυντική πολιτική, εκτός εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται τα επόμενα τρίμηνα. Ως εκ τούτου, ο Hatzius αναμένει πολύ σταδιακές μειώνσεις στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το δεύτερο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider