Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος πληθωριστικών προσδοκιών και PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος πληθωριστικών προσδοκιών και PMI
Αυξημένες οι πληθωριστικές προσδοκίες, σε υποχώρηση ο PMI της Ευρωζώνης.

Κυριάρχησαν οι πτωτικές τάσεις στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη με τους βασικότερους δείκτες να κλείνουν στο κόκκινο, επηρεασμένοι και από στοιχεία για τις πληθωριστικές προσδοκίες αλλά και τον PMI.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,23% στις 456,90 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,23% στις 4.268 μονάδες.

Στη Γερμανία, ο DAX έχασε 0,34% στις 15.771 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχ'ωρησε 0,34%, στις 7.254 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 7.437 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB οριακά έμεινε σε θετικό έδαφος κατά 0,02%, στις 28.652 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,26%, στις 9.392 μονάδες.

Οι μετοχές έκλεισαν με οριακές μεταβολές τη Δευτέρα, χάνοντας τη δυναμική τους στη διάρκεια της συνεδρίασης μετά την αρχική ώθηση που έλαβαν από τη μείωση των επιτοκίων από κάποιες από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες για ένα μεγάλο εύρος καταθέσεων.

Κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Novo Nordisk διευρύνοντας τα κέρδη που της χάρισαν χθες στο κλείσιμο τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας της Ευρώπης, βάσει κεφαλαιοποίησης. Η εταιρεία πίσω από το χάπι αδυνατίσματος Wegovy, άνοιξε με κεφαλαιοποίηση 427,32 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μην εισηγμένων μετοχών, ξεπερνώντας τα 417,86 δισ. δολάρια της LHMV.

Στα νέα από το μέτωπο της οικονομίας, οι πληθωριστικές προσδοκίες σε ορίζοντα τριετίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν ελαφρώς τον Ιούλιο, στο 2,4% από 2,3%, σύμφωνα με το τελευταίο report της EKT. Οι προσδοκίες σε ορίζοντα ενός έτους παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,4%.

Αυτά δεν είναι καλά νέα για την ΕΚΤ, η οποία έχει οδηγήσει τα επιτόκια στο 3,75% στη διάρκεια ενός έτους διαδοχικών αυξήσεων σε μια προσπάθεια να μειώσει τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο του 2%. Κάτι άλλο που πρέπει ωστόσο επίσης να την προβληματίζει είναι η επιδείνωση της εικόνας της οικονομίας και τα ολοένα και πιο ηχηρά καμπανάκια για ύφεση στο γ΄τρίμηνο. Τα στοιχεία για τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης έδειξαν την πιο μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε διάστημα 33 μηνών, καθώς ο κρίσιμος κλάδος υπηρεσιών διολίσθησε σε ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Σημαντική αύξηση κερδών και τζίρου α' εξαμήνου - Στα 17,1 εκατ. ευρώ τα EBITDA

ΔΕΘ 2023: Η Κεντρική Μακεδονία πασχίζει να αναπτυχθεί σε μια «υδροκέφαλη» ελληνική οικονομία

Aegean: Ξεκινά η 9η περίοδος εκτοκισμού του ΚΟΔ με 18,30 ευρώ ανά ομολογία

gazzetta
gazzetta reader insider insider