Στη «δίνη» των κεντρικών τραπεζών πέφτουν οι ευρωαγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη «δίνη» των κεντρικών τραπεζών πέφτουν οι ευρωαγορές
Κινούνται σε αρνητικό έδαφος, ενώ οι κεντρικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Τελευταία ενημέρωση 14:30

Στη «δίνη» των κεντρικών τραπεζών πέφτουν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς κινούνται σε αρνητικό έδαφος, λίγες μόλις ώρες μετά από την απόφαση της Fed για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων και εν μέσω αντίστοιχων ανακοινώσεων από την BoE, αλλά και τις ομολόγους της σε Τουρκία, Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1% στις 456,05 μονάδες και ο Eurostoxx 50 χάνει 1,50% στις 4.211 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη επίσης χάνει 1,19% στις 15.593 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει κατά 0,28% στις 7.710 μονάδες, ενώ υποχωρεί και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,53% στις 7.218 μονάδες. Ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημειώνει πτώση κατά 1,48% στις 9.503 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στις 28.727 μονάδες με απώλειες 1,72%.

Μπαράζ ανακοινώσεων κεντρικών τραπεζών

Tέλος στο σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, έβαλε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον κάτω από τις προσδοκίες.

Η BoE αύξανε σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο. Διατήρησε αυτό το επιτόκιο αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές είχαν αυξήσει την Τετάρτη τα στοιχήματα ότι η BoE θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Για όγδοη συνεχόμενη φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας την Πέμπτη, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον υψηλό πληθωρισμό. Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τερμάτισε το σερί πέντε διαδοχικών αυξήσεων, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στην τριμηνιαία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.

Η τράπεζα, η οποία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2022, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ευρέως αναμενόταν, άφηνοντας να εννοηθεί ωστόσο πως αναμένει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους και λιγότερες μειώσεις το επόμενο έτος σε σύγκριση με τον αριθμό που φαινόταν να προβλέπει προηγουμένως.

Εάν η Fed πράγματι προχωρήσει σε αυτή την τελευταία αύξηση, θα έχει πραγματοποιήσει 12 αυξήσεις από όταν ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο του 2022.

Ισχυρές απώλειες και στην Ασία

Η αποβραδίς απόφαση της Fed έριξε στο «κόκκινο» και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 «βούλιαξε» κατά 1,22%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 1,37%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,77% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,90%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε1,45% και στη Σεούλ ο KOSPI «κατρακύλησε» 1,75%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΟΕ: Σωρεία παραβάσεων εντοπίστηκαν με εντατικούς ελέγχους κατά τους θερινούς μήνες

Ρεύμα: Σταθερή η χρέωση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο – Τα τιμολόγια των άλλων εταιρειών

Toshiba: Εξαγοράζεται από την JIP με deal 14 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider