«Kόκκινο 3x3» στη Wall Street - Σε υψηλό άνω των 15 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Kόκκινο 3x3» στη Wall Street - Σε υψηλό άνω των 15 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων
Ο Dow Jones απώλεσε 1,08% στις 34.070 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,64% στις 4.330 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 1,82% στις 13.223 μονάδες.

Η Wall Street υποχώρησε για 3η διαδοχική συνεδρίαση την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν σε πολυετή υψηλά ενώ η Fed σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Dow Jones απώλεσε 1,08% στις 34.070 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,64% στις 4.330 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 1,82% στις 13.223 μονάδες. Ο Dow και ο S&P 500 οδεύουν σε μια εβδομάδα με πτώση άνω του 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq αναμένεται να κατρακυλήσει περισσότερο από 3%.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου Treasury έφτασε στο 4,48%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ενώ η απόδοση του διετούς ξεπέρασε το 5,19% μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Πέμπτη, επίσης υψηλό από το 2007.

«Αυτή η εξέλιξη είναι ένα είδος προειδοποίησης για τις αγορές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Άνταμ Τέρνκουιστ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην LPL Financial, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις «κόβουν σίγουρα την όρεξη για κινδύνους σε αυτό το χρονικό σημείο».

Οι μετοχές της τεχνολογίας ηγούνται των απωλειών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν την αγορά μετοχών που είναι προσανατολισμένες στην ΑΙ, εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά. Στα ταμπλό, Tesla, Alphabet και Nvidia αποδυναμώθηκαν άνω του 2% η κάθε μία.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες την Τετάρτη έκλεισαν με πτώση αφού η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο για νέα άνοδο πριν το 2024. Την προσήλωση της Fed στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% αλλά και στη διασφάλιση της «υγείας» της αγοράς εργασίας, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για νέες αυξήσεις αν χρειαστεί.

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα τρέχοντα δεδομένα, πρόσθεσε, τονίζοντας η FOMC είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν κριθεί κατάλληλο. Eξήγησε πως το γεγονός ότι αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αυτή τη συνάντηση «δεν σημαίνει ότι έχουν φτάσει στη νομισματική πολιτική που επιδιώκουν» συμπληρώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή δεν έχει αποφασίσει αν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα ή όχι. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ αναζητά «πειστικές αποδείξεις» πως ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο. Σχετικά με την συζήτηση εντός της FOMC σημείωσε πως «δεν ήταν σαν να μαλώναμε» για την ανάγκη για άλλη μια αύξηση ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του έτους. «Οι άνθρωποι απλώς εξέφραζαν τις απόψεις τους. Οι άνθρωποι θέλουν να πείθονται και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπέρασμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» πρόσθεσε.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο «βούτηξαν» οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, δείγμα πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και εύρωστη, ένα στοιχείο που άλλωστε λαμβάνει σοβαρά υπόψη της και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κατά 20.000 στο χαμηλό οκτώ μηνών στις 201.000, μειωμένες από τις αναθεωρημένες 221.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι αιτήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πολύ χαμηλό αριθμό απωλειών θέσεων εργασίας. Συνήθως αυξάνονται όταν η οικονομία αποδυναμώνεται και πλησιάζει η ύφεση, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει τις νέες αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου σε 225.000 συνολικά. Η αύξηση των επιτοκίων που ενορχηστρώθηκε από την Fed για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό υποτίθεται ότι θα επιβράδυνε την οικονομία και θα αύξανε την ανεργία. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού συνήθως ωθεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να ξοδεύουν λιγότερα. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν, οι απολύσεις πλησιάζουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το ποσοστό ανεργίας είναι μόλις 3,8%. Η Fed φαίνεται επίσης έτοιμη να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, δίνοντας στην οικονομία περισσότερη ανάσα.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Πέμπτη, παρόλο που η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια χτες, αλλά οι προειδοποιήσεις για νέες αυξήσεις μέσα στο έτος και το δόγμα «higher for longer» εκτόξευσε στα ύψη το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,6%, στα 1.935 δολάρια η ουγγιά στην Comex, στη τη λύτερη ημερήσια πτώση του το τελευταίο δίμηνο. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 2,6% στα 23,21 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου αποδυναμώθηκε 2,5%, στα 918 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου κατρακύλησε 2,9%, στα 1.245 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου διολίσθησε 3,1%, στα 3,66 δολάρια ανά λίβρα.

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν με ελαφρά πτώση την Πέμπτη, αλλά κοντά στα υψηλά του 2023, παρόλο που η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ, βάζοντας σε νέες περιπέτειες την παγκόσμια προσφορά καυσίμων, ελέω του χειμώνα που έρχεται. Αυτό είναι η τρίτη ημέρα πτώσης για το «μαύρο χρυσό», μια μέρα αφότου η Fed ανακοίνωσε χτες ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε λιγότερο από 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 89,63 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κάνοντας το «κόκκινο 3x3». Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Νοεμβρίου απώλεσε 0,3%, για να διαμορφωθεί στα 93,30 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 7 σεντς στα 2,62 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1,2% και έκλεισε στα 3,368 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου διολίσθησε 2,8% στα 2,84 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι κεντρικές τράπεζες «πλήγωσαν» τις ευρωαγορές - Κατακρημνίστηκε 20% η Ocado

Nέο εργοστάσιο Coca - Cola στην Κίνα: Στα 260 εκατ. ευρώ η επένδυση

Viohalco: Στα 3,4 δισ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το α' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider