Στις διαθέσεις των short το Χρηματιστήριο - Έσπασε και τον ΚΜΟ 200 - Στις 1.154 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις διαθέσεις των short το Χρηματιστήριο - Έσπασε και τον ΚΜΟ 200 - Στις 1.154 μονάδες
Νέες απώλεις κατέγραψε το Χρηματιστήριο, καθώς το διεθνές σκηνικό αρχίζει να «κρεμάει».

Νέες απώλεις κατέγραψε το Χρηματιστήριο, καθώς το διεθνές σκηνικό αρχίζει να «κρεμάει», οι αποδόσεις των ομολόγων πιέζουν το ευρύτερο σύστημα και ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν πως «η καταστροφή των ομολόγων είχε ενταθεί με ανησυχητικό ρυθμό, με την απόδοση του αμερικανικού 30ετούς να χτυπά το 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς έφτασε μέχρι και στο 4,88%, το οποίο δεν έχουμε δει από τις 8 Αυγούστου 2007, μια ημέρα πριν η BNP Paribas παγώσει κεφάλαια αξίας 1,6 δισ. ευρώ λόγω προβλημάτων που είχε με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ. Αυτό θεωρείται συχνά ως ένας από τους πρώτους τρίγμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπότε κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσατε να πείτε ότι η απόδοση των 10 ετών επέστρεψε τελικά στα επίπεδα πριν από τον GFC».

Από τη μεριά της η ING αναφέρει πως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, καταδεικνύει μια αρκετά δυσάρεστη και πικρή αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες: μόλις οι αγορές αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι οι μειώσεις στα επιτόκια δεν αναμένονται σύντομα, οι κινήσεις τους θα μπορούσαν να ωθήσουν τις οικονομίες και τα επιτόκια σε πολύ δυσάρεστες συνεπειες και κατευθύνσεις.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αρκετά βίαιη κίνηση, όπως η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ο φόβος ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος από ότι αναμένονταν. Πέραν αυτών σημαντικό ρόλο κατέχουν και τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, όπως και οι τεράστιες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών να μεταδώσουν το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλά για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα και η πιθανώς νωρίτερη προσαρμογή των ισολογισμών τους.

Περνώντας ωστόσο στο ταμπλό του ΧΑ, ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, αναφέρει πως «στο ΧΑ, "ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος", καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους "ζητήματα" εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας Αγορές Ομολόγων και Μετοχών. Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς».

Η αγορά έσπασε σήμερα κρίσιμες στηρίξεις καθώς ο ΓΔ πέρασε χαμηλότερα από τις 1.154,68 μονάδες που ήταν ο απλός ΚΜΟ 200, με τους short πλέον να έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο της τάσης, ειδικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, όπου οι αρκούδες έχουν μυριστεί για τα καλά «αίμα».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,38% στις 1.154,02 μονάδες, με τον τζίρο στα 78 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,13% για τον FTSE 25 στις 2.808,06 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -1,93% και τις 894,40 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,77% στα 1,227 ευρώ, με τη Eurobank στο -2,24% και τα 1,46 ευρώ, την ΕΤΕ στο -1,44% και τα 5,08 ευρώ και την Πειραιώς να αντέχει προς ώρας στο -0,88% και τα 2,688 ευρώ. Όντας ωστόσο η τραπεζική μετοχή με τα περισσότερα κέρδη από τις αρχές του έτους πιθανώς να δει και το υψηλότερο profit taking τις επόμενες ημέρες, α, το κλίμα στις αγορές χειροτερεύσει.

Βέβαια θύματα των short και των ρευστοποιήσεων ήταν η Aegean που έκλεισε με απώλειες 5,22% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -4,82%, σταθερά πλέον η Τέρνα Ενεργειακή που διολίσθησε κατά 5,44% στα 13,20 ευρώ αλλά και η Cenergy στο -5,16% και τα 5,88 ευρώ.

Άμυνες βγήκαν, έχοντας πιεστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, από τις Μυτιληναίος (0,44%), ΟΤΕ (0,89%), Jumbo (0,89%) και ΕΥΔΑΠ (0,36%).

Όλο σχεδόν το ταμπλό βάφτηκε κόκκινο καθώς 1:2,1 μετοχές ήταν το ανοδικό - καθοδικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider