Στο επίκεντρο επανέρχονται εκ νέου οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση και το εύφλεκτο σκηνικό που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει η Citi.
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τιμές ενέργειας θα υπαγορεύσουν πιθανότατα τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στις αγορές μετοχών, ενώ σε μακροπρόθεσμη βάση, το γεωπολιτικό σκέλος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η εξωτερική πολιτική γίνεται περισσότερο συνυφασμένη με την οικονομική πολιτική. Οι αναλυτές αναφέρουν πως ακόμη και πριν από το τελευταιο αιματηρό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών αποτιμούσαν ένα σημαντικό γεωπολιτικό ρίσκο, αν και χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει η Citi, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές ανταποκρίνονται συνήθως στους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Ιστορικά, οι αγορές μετοχών είναι συνήθως κινούνται υψηλότερα τους δώδεκα μήνες μετά την έναρξη των γεωπολιτικών συγκρούσεων, παρά την αρχική μεταβλητότητα. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν καταγράψει σημαντική πτώση όταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι καταλείγουν σε ενεργειακές κρίσεις. Πιο μακροπρόθεσμα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποκτούν όλο και μεγαλύτερο βάρος και σημασία, καθώς η εξωτερική πολιτική συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την οικονομική πολιτική, με την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας να αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα αυτού.
Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών της Κίνας παραμένουν παγκοσμίως ανταγωνιστικές, η χώρα έχει χάσει μερίδιο αγοράς στις εισαγωγές βασικών αγαθών στις ΗΠΑ. Οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικές στις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι στιγμής, ενώ οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων παρουσιάζουν κάποια σημάδια στροφής από την Κίνα.
Ως προς τις επιπτώσεις στις αγορές μετοχών η Citi στέκεται στα εξής:
- Υψηλότερο ασφάλιστρο γεωοικονομικού κινδύνου. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική πολιτική θα πρέπει να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις. Οι γεωοικονομικοί κίνδυνοι δεν αγνοούνταν, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη Citi, οι αγορές που είναι πιο ευαίσθητες στους γεωοικονομικούς κινδύνους είναι οι Κίνα - Ιταλία, ενώ η Ελβετία και η Ιαπωνία επηρεάζονται λιγότερο, με μεγαλύτερα δέιγματα ανθεκτικότητας.
- Αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίου: Οι επενδυτές ενδέχεται να μεταβάλουν την κατανομή των χαρτοφυλακίων τους ώστε να λάβουν υπόψη τους γεωοικονομικούς κινδύνους. Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις γύρω από στα flows των μετοχών, τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Κίνα τους προηγούμενους μήνες. Οι αγορές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμους εναλλακτικούς επενδυτικούς προοπρισμούς έναντι της Κίνας είναι η Ιαπωνία και η περιοχή ASEAN (Νοτιοανατολική Ασία).
- Πολιτικές προστατευτισμού: Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει την επιστροφή των προστατευτικών πολιτικών, δηλαδή των κυβερνητικών μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών και κλάδων. Για παράδειγμα το IRA των ΗΠΑ θα στηρίξει ορισμένες μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, τη στιγμή που ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης θα συναντήσει κάποιες αντιξοότητες.