Ευρωαγορές: Απώλειες στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απώλειες στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ
Ο Αμερικανός τραπεζίτης αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν πρόσφατα σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, επεσήμανε πως δεν είναι αρκετά και πως η Fed παραμένει πιστή στον στόχο της για το 2%. 

Τελευταία ενημέρωση 15:15

Προς αρνητικό κλείσιμο εβδομάδας κατευθύνονται την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τα χθεσινά διφορούμενα σχόλια του διοικητή της Fed.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν πρόσφατα σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, επεσήμανε πως δεν είναι αρκετά και πως η Fed παραμένει πιστή στον στόχο της για το 2%.

«Πρόσθετα στοιχεία για την επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να ρισκάρει περαιτέρω άνοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», προειδοποίησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,95% στις 435,57 μονάδες και ο Eurostoxx 50 διολισθαίνει 1,09% στις 4.045 μονάδες.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,93% φθάνοντας στις 7.429 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 1,17% στις 6.840 μονάδες και ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες 1,35% πέφτοντας στις 14.842 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 1,04% χαμηλότερα στις 27.457 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,97% στις 9.057 μονάδες.

Μάκρο

Πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο, εν μέσω ενός ολοένα και πιο ζοφερού τοπίου για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), ταχύτερα από το 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. «Οι λιανοπωλητές ανέφεραν ότι η πτώση κατά τη διάρκεια του μήνα οφειλόταν στη συνεχιζόμενη πίεση στο κόστος ζωής», ανέφερε η ONS.

Η κίνηση στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν τις συνεδριάσεις και τα ασιατικά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τα σχόλια του Πάουελ και την αποβραδίς πτώση της Wall Street. Στο μέτωπο των στοιχείων, ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε κάτω του 3% για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν χρόνο.

Έτσι, στο Τόκιο, ο Nikkei 225 έχασε 0,52%, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,16%, στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 0,74% και αντίστοιχα ο SZSE Component 0,96% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 0,86% και στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 1,69%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: «Υπό εξέταση» το αξιόχρεο από Fitch και Moody's - Υποβάθμιση αν συνεχιστεί η σύγκρουση

Στίγκλιτς: Μπορεί να δούμε ξανά εκρηκτική άνοδο στο πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες - Οικονομική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider