BBC: Αποκαλυπτήρια για τους δασμούς Τραμπ - Τα 3 μεγάλα ερωτήματα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BBC: Αποκαλυπτήρια για τους δασμούς Τραμπ - Τα 3 μεγάλα ερωτήματα
Οι δασμοί έρχονται και αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει καταστήσει ξεκάθαρο.

Οι δασμοί έρχονται και αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει καταστήσει ξεκάθαρο. Ωστόσο, με τις ανακοινώσεις για πρόσθετες επιβαρύνσεις στις εισαγωγές να πέφτουν βροχή από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, είναι δύσκολο κανείς να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, αναφέρει το BBC.

Ήδη, ο Τραμπ έχει αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, στον χάλυβα, το αλουμίνιο και ορισμένα αγαθά προερχόμενα από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ νέες υψηλότερες εισφορές στα αυτοκίνητα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό που απομένει, είναι να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του για την δέσμη μέτρων που αναπτύσσει αργότερα την Τετάρτη, μία ημέρα που έχει αποκαλέσει «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Το BBC επισημαίνει τα τρία ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν με τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Πόσο υψηλοί θα είναι οι δασμοί;

Παρ' όλο που οι αναλυτές έχουν πιθανολογήσει ως προς το ύψος των δασμών, ο Λευκός Οίκος δεν έχει διευκρινίσει το πού θα μπορούσαν να φτάσουν.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε εξαγγείλει οριζόντιους δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να φτάσουν από 20 - 60% στις εισαγωγές από την Κίνα. Στη συνέχεια, με την επανεκλογή του, εισήγαγε την ιδέα των αμοιβαίων δασμών, υπονοώντας ότι τα ποσοστά μπορούν να διαφέρουν από χώρα.

«Πολύ απλά, αν μας χρεώνουν αυτοί, θα τους χρεώνουμε εμείς», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο προτού δώσει εντολή στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να αναπτύξουν το εν λόγω σχέδιο.

Το τοπίο περιπλέχθηκε περαιτέρω όταν εκείνοι σημείωσαν πως οι συστάσεις τους θα αντανακλούσαν όχι μόνο τους δασμούς αλλά και άλλες πολιτικές που θεωρούν άδικες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα επιχειρήσεις και πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αντιληφθούν πόσο μεγάλο νέο φόρο μπορεί να αντιμετωπίσουν τα προϊόντα τους και πώς ό,τι ανακοινωθεί την Τετάρτη θα συνδυαστεί με άλλους δασμούς, όπως αυτούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που είναι ήδη σε ισχύ.

Στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη προετοιμάζονται για διψήφιο δασμό στις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ απείλησε να πλήξει τα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ με φόρο εισαγωγής 25%.

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν;

Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιβεβαιώσει ποιες χώρες θα επηρεαστούν αλλά έχει χαρακτηρίσει την ανακοίνωση της Τετάρτης ως «σαρωτική».

Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε «όλες τις χώρες», υποδηλώνοντας μια πιθανή επιστροφή στους οριζόντιους δασμούς διαψεύδοντας τις ελπίδες σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που πίστευαν ότι θα βγουν αλώβητες. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που εξακολουθούν να αναμένουν ότι τελικά θα επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι ο βαθμός στον οποίο οι δασμοί θα εφαρμοστούν καθολικά ή αν θα είναι πιο στοχευμένοι.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στους «βρώμικους 15» ήτοι το 15% των χωρών που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου με τις ΗΠΑ και επιβάλλουν δασμούς ή άλλες ρυθμίσεις που θέτουν σε μειονεκτική θέση τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, καθώς ετοιμαζόταν να συντάξει συστάσεις, προσδιόρισε τις χώρες για τις οποίες «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα». Πρόκειται για τις: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ.

Από την άλλη, ο ίδιος ο Τραμπ έχει προβεί σε σκληρές επικρίσεις για ιστορικούς συμμάχους και σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς και η ΕΕ. «Ο φίλος υπήρξε, πολλές φορές, πολύ χειρότερος από τον εχθρό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Τι αντίκτυπο θα έχουν οι δασμοί;

Οι δασμοί είναι φόροι στις εισαγωγές Έτσι, το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι ποιος θα πληρώσει;

Θεωρητικά η απάντηση είναι απλή: οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν αγαθά θα είναι εκείνες που αντιμετωπίσουν τον λογαριασμό, ειδικά αν ο Λευκός Οίκος αρχίσει να επιβάλλει τους δασμούς «αμέσως», όπως πρότεινε η εκπρόσωπος Κάρολαιν Λέβιτ την Τρίτη.

Όσο μεγαλύτεροι όμως είναι οι δασμοί, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα αναζητήσουν τρόπους να αντισταθμίσουν το κόστος αυτό, είτε αλλάζοντας προμηθευτές, είτε πιέζοντας τους επιχειρηματικούς εταίρους να μοιραστούν το βάρος, είτε αυξάνοντας τις τιμές για τους Αμερικανούς.

Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις φέρονται να προετοιμάζονται ήδη για αυτό το βήμα, βαδίζοντας σε επικίνδυνα νερά καθώς εάν αυξήσουν υπερβολικά τις τιμές, οι αγοραστές απλώς θα μείνουν μακριά.

Τα παραπάνω ενδεχόμενα έχουν αυξήσει τους κινδύνους μιας οικονομικής ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ, όσο και έξω από τα σύνορά, όπου πολλές επιχειρήσεις βασίζονται στις αμερικανικές πωλήσεις. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι εταιρείες που επιθυμούν να αποφύγουν τους δασμούς μπορούν απλώς να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν είναι μια άμεση ή εύκολη λύση, δεδομένου του υψηλού κόστους πρόσληψης και εγκατάστασης εργοστασίων.

Το να υπολογιστούν οι διακυμάνσεις των νομισμάτων και τα αντίποινα από άλλες χώρες καθώς και οι επιπτώσεις της προσπάθειας του Τραμπ να επαναφέρει τις παγκόσμιες εμπορικές ισορροπίες είναι μία δύσκολη υπόθεση μετά τις αποψινές ανακοινώσεις, καταλήγει το BBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider