Société Générale: Η Ελλάδα θα φτάσει την Ιταλία στο πεδίο των αξιολογήσεων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Société Générale: Η Ελλάδα θα φτάσει την Ιταλία στο πεδίο των αξιολογήσεων
Σε αντίθεση με την Ιταλία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενη, όπως αναφέρει η Société Générale, κίνηση που οφείλεται στους ίδιους παράγοντες με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις της - δημοσιονομική προσαρμογή και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Σε αντίθεση με την Ιταλία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενη, όπως αναφέρει η Société Générale, κίνηση που οφείλεται στους ίδιους παράγοντες που κυριαρχούσαν και στις προηγούμενες αναβαθμίσεις - δημοσιονομική προσαρμογή και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την Ιταλία σε πολλές δημοσιονομικές μετρήσεις και η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδας - ο αυξημένος δείκτης δημόσιου χρέους - αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Για τον γαλλικό οίκο, οι θετικές κινήσεις στο πεδίο των αξιολογήσεων για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της τελικά θα συγκλίνει με εκείνη της Ιταλίας. Ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, καθώς η απόφαση είχε ήδη τιμολογηθεί με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα προέλθει από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και όχι από την αύξηση της ζήτησης από συγκεκριμένους τομείς, όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Οι αναλυτές είχαν επισημάνει παλαιότερα πως υπάρχουν δύο «κανάλια» μέσω των οποίων η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Πρώτον, η δεύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από οποιονδήποτε από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης θα πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στους περισσότερους κορυφαίους δείκτες της Ευρωζώνης και τα funds που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες θα πρέπει να εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα για να αναπαράγουν και να καλύψουν την απόδοση του δείκτη.

Στη βάση των 106 funds που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, οι αναλυτές υπολογίζουν πως η πιθανή εισροή στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων θα είναι μόλις 650 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα μικρό μέγεθος σε σύγκριση με ελληνικό χρέος που είναι σε κυκλοφορία και φτάνει περίπου στα 81 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και την προθυμία τους να κατέχουν ελληνικό χρέος κάτι που μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές. Το 2012, τα ξένα χαρτοφυλάκια κατείχαν σε κάποιο σημείο ακόμα και το 80% του free float των ελληνικών ομολόγων, αλλά ο αριθμός αυτός είχε συρρικνωθεί στο 19% μέχρι τα τέλη του 2022 και οι εγχώριες τράπεζες έγιναν οι κύριοι κάτοχοι ελληνικών τίτλων. Ενδεικτικά πως η δεύτερη θετική αξιολόγηση και αναβάθμιση σε investment grade της Πορτογαλίας στα τέλη του 2017 δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στη σύνθεση των κατόχων πορτογαλικών ομολόγων, με τους ξένους επενδυτές να κατέχουν σταθερά το 45% του χρέους της χώρας που ήταν σε κυκλοφορία.

Από την άλλη, η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα θα υποστηρίξει τα ελληνικά ομόλογα υποδεικνύοντας την αποτίμηση των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών αντί την ενίσχυση της ζήτησης από ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider