ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,8% το 2026 - Μονοψήφια η ανεργία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,8% το 2026 - Μονοψήφια η ανεργία
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, παραμένει υψηλό το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. «Η αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά την εμπορική πολιτική, έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα» αναφέρει το ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Αμετάβλητη διατηρεί το ΔΝΤ την εκτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος στην έκθεση του World Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον, συγκεντρώνοντας τα παγκόσμια βλέμματα υπό το βάρος των τριγμών που αποκαλεί η πολιτική Τραμπ.

Στο διεθνές τοπίο η ασάφεια είναι πρωτόγνωρη με το ΔΝΤ να περιγράφει αναλυτικά τους κινδύνους αλλά και να καταστρώνει εναλλακτικά σενάρια για την πορεία των οικονομιών. Ωστόσο, τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ανθεκτικότητα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 2% φέτος και σε 1,8% το 2026, ενώ συνολικά στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται 0,8% φέτος αντί για 1,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη (στην έκδοση του Φθινοπώρου). Για το 2026 αναμένει άνοδο του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 1,2%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος στην Ελλάδα κατά 2,4% και την επόμενη χρόνια κατά 2,1%. Προηγουμένως αναμενόταν άνοδος τιμών κατά 2,1% φέτος στην Ελλάδα.

Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο παραμένει το μεγάλο αγκάθι με «άνοιγμα» 6,5% του ΑΕΠ φέτος και 5,9% του ΑΕΠ το 2026. Προηγουμένως για το 2025 αναμενόταν έλλειμμα ίσο με 5,3% του ΑΕΠ.

Στην ανεργία αναμένεται ταχύτερη αποκλιμάκωση σε μονοψήφια επίπεδα το 2025 (9,4%) και σε 9% το 2026. Προηγουμένως οργανισμός εκτιμούσε ότι η ανεργία θα μείνει πάνω από το 10%.

Το άνοιγμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο είναι το μεγαλύτερο μετά την Κύπρο, εννοώ συνολικά η Ευρωζώνη έχει πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο 2,3% φέτος με μεγάλη ώθηση από τα πλεονάσματα της Ολλανδίας (10,4% του ΑΕΠ) και της Γερμανίας (5,2% του ΑΕΠ)

Τα καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία είναι αυτά όμως που ουσιαστικά τραβούν τα βλέμματα στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου. «Η πολιτική αβεβαιότητα δοκιμάζει την παγκόσμια ανθεκτικότητα» είναι ο φετινός τίτλος της έκθεσης του ΔΝΤ.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή» αναφέρεται. «Σημαντικές αλλαγές πολιτικής επαναφέρουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και δημιουργούν αβεβαιότητα που δοκιμάζει για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας» επισημαίνεται με εκτενή αναφορά στα πολλαπλά κύματα δασμών των ΗΠΑ αλλά και στα αντίμετρα και στην αντίδραση των αγορών.

«Η αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά την εμπορική πολιτική, έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα» αναφέρει το ΔΝΤ και εξηγεί πως πέρα από το βασικό πακέτο προβλέψεων υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις με βάση την προ δασμών εικόνα αλλά (κυρίως) εναλλακτικά σενάρια για τις επιπτώσεις των δασμών.

Εκτενής είναι και η αναφορά για τους κινδύνους που εκτιμάται πως αυξάνονται. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά από τον εμπορικό πόλεμο, αν και το μέγεθος της επίδρασης θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, όπως αναφέρεται. Γίνεται λόγο για τις επιπτώσεις στη ροή κεφαλαίων αλλά και πως οι «αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν την πιθανότητα ξαφνικών αλλαγών στο διεθνές νομισματικό σύστημα, με πιθανές επιπτώσεις στη μακροοικονομική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλότερα το ΧΑ με ώθηση από τα θετικά μάκρο - Αντίδραση από τράπεζες

ΣτΕ για Airbnb: Παράνομη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση - Στην Ολομέλεια για τελική κρίση λόγω σπουδαιότητας

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider