Wall Street: Ανοδικό γύρισμα στο «φίνις» του Οκτωβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδικό γύρισμα στο «φίνις» του Οκτωβρίου
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,23% στις 33.003 μονάδες, με τον S&P 500 να κερδίζει 0,45% στις 4.185 μονάδες, ενώ ο Nasdaq αγγίζει τις 12.821 μονάδες, με άνοδο +0,26%.

Τελευταία ενημέρωση 21:58

Μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα, η Wall Street καταγράφει κέρδη την τελευταία ημέρα συναλλαγών για τον Οκτώβριο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «ξεμπλέξουν» από ένα ζοφερό μήνα που είδε τις ομολογιακές αποδόσεις να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη εν μέσω «χορού» εταιρικών αποτελεσμάτων. Χαρακτηριστικό είναι πως η απόδοση του 10ετούς τίτλου ξεπέρασε μέχρι και το 5%, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Το ενδιαφέρον παράλληλα είναι στραμμένο και στη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Fed, η οποία θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, ενώ στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» αναμένεται να εισέλθουν και τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας που θα γνωστοποιηθούν την Παρασκευή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones ενισχύεται 0,23% στις 33.003 μονάδες, με τον S&P 500 να κερδίζει 0,45% στις 4.185 μονάδες, ενώ ο Nasdaq αγγίζει τις 12.821 μονάδες, με άνοδο +0,26%. Και οι 3 δείκτες οδηγούνται στον τρίτο συνεχόμενο «κόκκινο» μήνα, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν απώλειες 2% και 3%, αντίστοιχα.

Μάκρο

Νέα υποχώρηση για τρίτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, εν μεσώ της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 102,6 μονάδες, από τις 104,3 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, καθώς αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μία μέτρηση στις 100 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αύξηση 1,1% κατέγραψε το μισθολογικό κόστος στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο βήμα, ενώ σε ετήσια βάση το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 4,3%, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Επιχειρηματικά νέα

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, σήμερα η Pfizer ανακοίνωσε προσαρμοσμένη ζημιά για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η φαρμακοβιομηχανία κατέγραψε χρεώσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα σχετικά με την αντιική θεραπεία για την Covid Paxlovid αλλά και το εμβόλιο. Η Pfizer ανέφερε ότι κατέγραψε χρέωση 5,6 δισ. δολαρίων για διαγραφές αποθεμάτων το τρίτο τρίμηνο λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης προϊόντων για την Covid.

Η Caterpillar ανακοίνωσε κέρδη γ' τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ωστόσο ανέφερε ότι τα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι μόνο οριακά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, προκαλώντας ανησυχίες σε συνδυασμό βέβαια με την παράλληλη μείωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών της, που υποδεικνύει ότι η ζήτηση μπορεί να μειωθεί. Ειδικότερα, ο αμερικανικός χωματουργικός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 5,52 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση 4,77 δολαρίων από 23 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η Caterpillar σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα στον βραχίονα κατασκευαστικού εξοπλισμού της, ενώ οι πωλήσεις από τον βραχίονα εξόρυξης, καθώς και τις δραστηριότητες ενέργειας και μεταφορών της ήταν πιο αδύναμες απ' ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι απεργίες από το συνδικάτο United Auto Workers κόστισαν στην Stellantis περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα το γ' τρίμηνο, όπως γνωστοποίησε η εταιρία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Η Stellantis, ανέφερε παγκόσμια έσοδα την Τρίτη, αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο σε περίπου 48,08 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων κατά την περίοδο των απεργιών επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 750 εκατ. ευρώ. Οι αποστολές της κατά το τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν 11% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Παρά τις απεργίες των εργαζομένων, η Stellantis διατήρησε το guidance της για το 2023, εδραιώνοντας το «στίγμα» του παγκόσμιου αποτυπώματός της σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της με έδρα τις ΗΠΑ. Τόσο η Ford όσο και η GM αναθεώρησαν επί τα χείρω το outlook τους για το 2023 λόγω της αστάθειας που προκλήθηκε από τις στάσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σχέδιο νόμου για βοήθεια στο Ισραήλ με αντιστάθμισμα μείωση φόρων κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Έρχεται... ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ – Θα ξεπεράσουν τα 114 δισ. δολάρια

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τα βίαια αντισημιτικά επεισόδια στο Νταγκεστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider