Ως «rollercoaster» χαρακτηρίζει η Pantelakis Securities την πορεία των περιθωρίων διύλισης για το 2023, καθώς από το ταβάνι που χτύπησαν στο πρώτο τρίμηνο, εν συνεχεία υποχώρησαν άμεσα στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα cracks μεσαίου αποστάγματος μειώθηκαν απότομα, λόγω των αυξημένων προμηθειών και των φόβων για μια σκληρή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα περιθώρια διύλισης θα παραμείνουν υψηλά το επόμενο έτος, προτού υποχωρήσουν στα επίπεδα του «μέσου κύκλου» το 2025. Κατά την Pantelakis, χάρη σε μια ακόμα ευνοϊκή ισορροπία προσφοράς - ζήτησης για τα μεσαία αποστάγματα, το παγκόσμιο σκηνικό της βιομηχανίας θα παραμείνει σταθερό το 2024, προτού επανέλθει σε επίπεδα «τάσης», ισοδύναμα με το μέσο της περιόδου 2013 - 2023 για το 2025.
Η Χρηματιστηριακή βρίσκεται πιο μπροστά από το consensus, αναμένοντας πλέον από τα ΕΛΠΕ και τη MOH να φτάσουν κοντά στο 1 δισ. EBITDA και 0,5 δισ. καθαρά κέρδη το 2025, λόγω και του ισχυρού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουν και ενισχύουν συνεχώς.
Η Pantelakis ανεβάζει τον πήχη ως προς τη συμβολή των ΑΠΕ στα κέρδη των ομίλων, αντισταθμίζοντας έτσι την υποβάθμιση στις εκτιμήσεις της για τα τμήματα εμπορίας των εταιρειών. Τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΜΟΗ έχουν ουσιαστικά ανεβάσει τον πήχη όσον αφορά τις προσπάθειές τους για την «πράσινη μετάβαση», με τις ΑΠΕ να εκτιμάται πως αντιπροσωπεύουν το 11% και το 17% των EBITDA για το 2025, αντίστοιχα.
Έτσι, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση OW για ΕΛΠΕ και MOH λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων, αλλά τα ΕΛΠΕ αποτελούν πλέον προτιμώμενη επιλογή της με υψηλότερά ανοδικά περιθώρια και υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.
Για τα ΕΛΠΕ η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 9 ευρώ, ενώ για τη ΜΟΗ στα 28 ευρώ.