Ευρωαγορές: Οι αποφάσεις των Fed και BoE έφεραν σημαντικά κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Οι αποφάσεις των Fed και BoE έφεραν σημαντικά κέρδη
Παραμένει το αισιόδοξο κλίμα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Διατηρήθηκε το αισιόδοξο κλίμα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε σήμερα ότι άφησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 5,25%, προχωρώντας στο 2ο σερί «pause», σε μια απόφαση που ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις της αγοράς. Παράλληλα, στην απόφασή της τονίζεται πως η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί να παραμείνει σφιχτή για «παρατεταμένη χρονική περίοδο», ενώ μάλιστα, θα απαιτούνταν περαιτέρω σύσφιξη της «εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις». Στο θέμα των επιτοκίων υπερθεμάτισε και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ολλανδός Klaas Knot, που δήλωσε πως η ΕΚΤ πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 443,47 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4.169 μονάδες με άνοδο 1,90%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 15.143 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,42% στις 7.446 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,85% στις 7.060 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 1,77% στις 28.479 μονάδες, και ο IBEX 35 της Μαδρίτης διαμορφώθηκε στις 9.257 μονάδες με άνοδο 2,02%.

Επιχειρηματικά νέα

Μεγάλα κέρδη αποκόμισε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell κατά το τρίτο τρίμηνο καθώς την Πέμπτη ανακοίνωσε πώς έφτασαν στα 6,2 δισ. δολάρια, περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα περιθώρια διύλισης. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 6,48 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Στην Ολλανδία, ενισχυμένα κέρδη τριμήνου ανακοίνωσε την Πέμπτη η ING Groep, επωφελούμενη από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ προανήγγειλε μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές αξίας έως και 2,5 δισ. ευρώ. τη δεύτερη μεγάλη επαναγορά μετοχών της φέτος. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ING θα ανακοίνωνε εξαγορά περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,98 δισ. ευρώ σε σύγκριση με εκτιμήσεις για κέρδη 1,9 δισ. ευρώ σε έρευνα αναλυτών του Bloomberg.

Στην Γερμανία, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Lufthansa στο γ' τρίμηνο, καθώς ο γερμανικός αερομεταφορέας είδε την ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να παραμένει υψηλή στην διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ καλή είναι και η πορεία των προκρατήσεων ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, η αεροπορική ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 1,47 δισ. ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου έναντι της εκτίμησης για κέρδη 1,43 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να είναι αυξημένο κατά 31% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider