Θετική στάση για τα «καλής ποιότητας» κρατικά ομόλογα όπως είναι τα ελληνικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά θέτει η Goldman Sachs ενόψει της έλευσης του νέου έτους, προτείνοντας στα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες αγορές ομολόγων.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ο συνδυασμός της ταχείας προόδου του αποπληθωρισμού και της απογοητευτικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχει περιορίσει τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων στο πρόσφατο παγκόσμιο sell - off. Με βάση το σενάριο των οικονομολόγων της G.S, ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί περαιτέρω το 2024, δεδομένης της εξασθένησης των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και της επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών. Όσον αφορά την ανάπτυξη, οι αναλυτές αναμένουν καλύτερα νέα τα επόμενα τρίμηνα, καθώς αποκλιμακώνονται μερικώς οι πιέεις της ΕΚΤ και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανακάμπτει.
Ωστόσο, η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλότερα από τη δυνητική και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων του οίκου είναι ελαφρώς υψηλότερα από το consensus (0,2% υψηλότερα έναντι 1,1% στις ΗΠΑ). Μαζί με μια πιο άμεση μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η G.S βλέπει την απόδοση του Bund να υποχωρεί στο 2,25% στα τέλη του 2024, υποδηλώνοντας spread άνω των 200 μονάδων βάσης έναντι του αμερικανικού, ήτοι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Οι αναλυτές αναμένουν ένα ελαφρώς πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο για τα spreads των κρατικών ομολόγων, καθώς η ανάπτυξη βελτιώνεται και τα επιτόκια (με βάση το front-end) προσφέρουν μια μέτρια ανακούφιση. Η Goldman προτιμά να θέσει long σύσταση στα καλής «ποιότητας» κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής εριφέρειας (Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία), ενώ η σύσφιξη των spreads του semi - core πιθανότατα περιορίζεται από την βαριά εκδοτική δραστηριότητα τίτλων. Στην Ιταλία, αν και αναμένει να απομακρυνθούν οι πιο ισχυροί κίνδυνοι, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης δείχνει τη συνεχή έμφαση των επενδυτών στη βιωσιμότητα του χρέους, με τους αναλυτές να αναμένουν το spread BTP-Bund να παραμένει σταθερά στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2024.
Η Goldman Sachs αναμένει μια διαφοροποίηση στην πορεία των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης το 2024, καθώς οι αγορές θα ανταμείψουν τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ένα πρώτο σημείο είναι η υποαπόδοση των ομολόγων των χωρών του semi - core της Eυρωζώνης - η οποία και ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του εργαλείου TPI. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό αντανακλά τη μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα προσφορά, με αιχμή τη Γαλλία και συμπληρώνεται από σημαντικές εκδόσεις της ΕΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τα υπάρχοντα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη. Η αύξηση της καθαρής προσφοράς και η επερχόμενη επιτάχυνση του QT της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι η υποαπόδοση του semi - core θα συνεχιστεί.
Δεύτερον, τα καλής ποιότητα ομόλογα της περιφέρειας τα Ευρωζώνης, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα υπεραποδώσουν το 2024 λόγω (i) μέτριας εκδοτικής δραστηριότητας (περίπου 50 δισ. ευρώ στις τρεις οικονομίες μαζί, χωρίς τις λήξεις) και (ii) της ισχυρής ανάπτυξης, καθώς η καθεμία υπερβαίνει τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Για την Ιταλία, ο οίκος διατηρεί μια επιφυλακτική στάση για το κατά πόσον δύναται να υπάρξει μια υποχώρηση του spread χωρίς να υπάρξει ένα σαφές σήμα γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους της. Αν και εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν ακραίες ανησυχίες γύρω από την Ιταλία, δεν αναμένει έναν ενθουσιασμό από τους επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα το 2024. Συμφωνα με τους αναλυτές, το ιταλικό χρέος μπορεί να μειωθεί μόνο με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.