Πετρέλαιο: «Έπιασε» τα 82 δολάρια το Brent αναμένοντας την απόφαση του OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Έπιασε» τα 82 δολάρια το Brent αναμένοντας την απόφαση του OPEC+
Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης για το ευρωπαϊκό brent ενισχύονται κατά 2,7% στα 82,81 δολάρια/βαρέλι, αφού σημείωσε ράλι άνω του 4% την Παρασκευή μετά από βουτιά παρόμοιου μεγέθους την προηγούμενη ημέρα.

Τελευταία ενημέρωση 18.59

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο την Δευτέρα μετά από διήμερη έντονη μεταβλητότητα των τιμών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την συνάντηση του OPEC+ για να καθορίσει την πολιτική προσφοράς που θα διαμορφώσει τις ισορροπίες της αγοράς το 2024, ενώ και το ασθενέστερο δολάριο κάνει τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης για το ευρωπαϊκό brent ενισχύονται κατά 2,7% στα 82,81 δολάρια/βαρέλι, αφού σημείωσε ράλι άνω του 4% την Παρασκευή μετά από βουτιά παρόμοιου μεγέθους την προηγούμενη ημέρα.

Παρόμοια εικόνα και για το αμερικάνικο αργό WTI, με τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης να διαπραγματεύονται το απόγευμα της Δευτέρας (19.02 ώρα Ελλάδος) στα επίπεδα των 77,90 δολαρίων/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 2,65%.

Ο OPEC+ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο για να επανεξεταστεί η παγκόσμια αγορά αργού και να αποφασιστούν οι προτεραιότητες για το νέο έτος. Με τις τιμές χαμηλότερες σε ετήσια βάση μετά από τέσσερις εβδομάδες απωλειών, αξιολογείται ότι θα επεκταθούν οι περιορισμοί της προσφοράς.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα παρακάμψουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στις αρχές του 2024», δήλωσε στο Bloomberg ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV. «Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι εάν η ευρύτερη ομάδα του OPEC+ θα κάνει περαιτέρω περικοπές».

Το πετρέλαιο αντιμετώπισε κόντρα ανέμους τον περασμένο μήνα, καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκε και οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν για τις προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών εκτός OPEC+.

Το αργό πετρέλαιο απέκτησε ένα επιπλέον εμπόδιο από το ασθενέστερο δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε κατά 0,3%, οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμό του από τα τέλη Αυγούστου. Αυτό κάνει τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά για τους περισσότερους αγοραστές στο εξωτερικό.

Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τη ναυτιλία ήταν στο επίκεντρο μετά την κατάσχεση ενός ναυλωμένου από την Ιαπωνία πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το γεγονός προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προσέγγισαν το 7% την Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λογαριασμοί ρεύματος: «Τρύπα» 200 εκατ. στις χρεώσεις ΥΚΩ – Κρατική στήριξη για να μη γίνουν αυξήσεις

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμο το μέτρο σε τουρισμό, μεταφορές – 6μηνη παράταση για καφέ και ταξί

Τράπεζες: Η Εθνική «ξεκλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα από την Fitch – Πλήρης η επιστροφή στην κανονικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider