Χρηματιστήριο: «Νίκησαν» στις δημοπρασίες οι long με διάσπαση των 1.260 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Νίκησαν» στις δημοπρασίες οι long με διάσπαση των 1.260 μονάδων
Μίνι ράλι για Μυτιληναίο που κυνηγά νέα υψηλά. Αγοραστές σε ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha Bank και ElvalHalcor.

Με τη Wall Street να απέχει λόγω Thanksgiving (και αύριο η συνεδρίαση στις ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια) η μάχη μεταξύ αγοραστών - πωλητών που εκδηλώθηκε στις 1.600 μονάδες πραγματοποιήθηκε χώρις τη χείρα βοηθείας των Αμερικανών, με νικητή τους πρώτους στις δημοπρασίες και τον τζίρο να χαμηλώνει για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις.

Οι δύο πλευρές αρκέστηκαν σήμερα σε αψιμαχίες κυρίως στις τράπεζες και επιλεκτικό ενδιαφέρον με αιχμή τη μετοχή της Μυτιληναίος που άρχιζε να καλπάζει προς νέα υψηλά με τις τιμές στόχους κατά μέσο όρο να προσεγγίζουν τα 45 ευρώ. Η μετοχή του ομίλου έχει διασπάσει αποφασιστικά κρίσιμες αντιστάσεις με κυριότερη τα 35,56 ευρώ που έδωσε ισχυρό αγοραστικό σήμερα, όπως και το κροσάρισμα του MACD σε ημερήσιο γράφημα.

Ευρύτερα, καταγράφηκε ένα rotation και προσεκτικές κινήσεις με την αγορά να παίρνει μια ανάσα προτού κινηθεί προς τις 1.280 μονάδες, βλέποντας νέα υψηλά, όπως έχει αναλύσει διεξοδικά το insider.gr στο κείμενο με τίτλο «Οι προοπτικές ενός year end rally στις ελληνικές τράπεζες».

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha και σε δεύτερο βαθμό από την ΕΤΕ (22%) αποτέλεσαν τον καλύτερο κράχτη για την αγορά ώστε να αναδυθεί το εγχώριο επενδυτικό story φέρνοντας κύμα τοποθετήσεων από τους διεθνείς παίχτες. Μάλιστα, η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει γυρίσει σε ανοδική και αυτό λίγες ημέρες προτού ο πρωθυπουργός και οι μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ παρέα με τις τράπεζες ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το roadshow της Morgan Stanley, με τη Fitch να ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου και εν συνεχεία ακολουθεί το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Άρα με τις αποσκευές γεματές θετικά νέα και δυνατά αποτελέσματα, οι εισηγμένες καλούνται να προσελκύσουν ισχυρές ξένες θέσεις που θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Στο City θα «ταξιδέψουν» υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Mytilineos, Intrakat, HelleniQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εταιρείες του τομέα ακινήτων (Lamda, Prodea, Noval), η Autohellas, η Intralot, η ΕΥΔΑΠ, η Ideal, η Fourlis κ.α.

Στο σκέλος των γεωπολιτικών αρχίζουν να αχνοφαίνονται κάποιες προθέσεις αποκλιμάκωσης τόσο στο μέτωπο της Γάζας - με την εκεχειρία λίγων ημερών και την ανταλλαγή αμάχων κρατουμένων να ξεκινά από αύριο - όσο και στην Ουκρανία με τις δηλώσεις Πούτιν να δείχνουν μια τάση αντιστροφής και συμβιβασμών, αν και οι επενδυτές παγκοσμίως τις βλέπουν αρκετά διστακτικά, προς ώρας.

Επιπλέον, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι άκρως θετικό. Όπως έγραφε το insider.gr, βαδίζοντας λοιπόν προς τα τέλη του έτους, όλα τα στοιχεία συνηγορούν και συνθέτουν το «παζλ» για ένα «year end rally» στις αγορές και συνάμα και στο Χρηματιστήριο. Η εποχικότητα, η αρκετά «bearish» ψυχολογία που επικρατούσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και που οδηγεί σταδιακά σε μια «bullish» μετατόπιση και οι short θέσεις που φτάνουν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών, με τα funds να σπεύδουν για «short covering», διαμορφώνουν το κλίμα για την έλευση του Άγιου Βασίλη στις αγορές και στο ΧΑ. Την ίδια στιγμή, τα CTAs είχαν πολύ υψηλές short θέσεις σε μετοχές, όντας τελείως εκτός κλίματος. Συγκεκριμένα, αφού παρέμειναν εκτός της ανοδικής κίνησης από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και στις αρχές Νοεμβρίου, αποφάσισαν να προβούν σε σημαντικές αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μείωσαν τις short θέσεις τους κατά 80%, αγοράζοντας μετοχές αξίας 60 - 70 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το flow θα συνεχιστεί, αλλά με έναν πιο αργό ρυθμό (30 - 40 δισ. δολάρια αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες). Εάν συμβεί αυτό, τα CTAs θα επιστρέψουν σε net long μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Συνεπώς, τα «κομμάτια» ενός τέτοιου είδους «ράλι» φαίνεται να μπαίνουν στη θέση τους, με αφετηρία το σταδιακό κλείσιμο των short, επέκταση σε long θέσεις από τα funds, συμμετοχή των CTAs και εν συνεχεία και των active funds, μέχρι το retail να ολοκληρώσει τη δομή μιας ισχυρής ανοδικής κίνησης.

Επιστρέφοντας, στο ταμπλό, ο ΓΔ κατάφερε να διτηρήσει το θετικό πρόσημο, παρά τις συνεχείς εναλλαγές. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 1.260,52 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 77,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 18,9 εκατ. έγιναν σε ΕΤΕ και 6,4 εκατ. σε Μυτιληναίο. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 3.074,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να υπεραποδώσει με κέρδη 0,25% στις 1.062,18 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ξεμπλόκαρει καταγράφοντας άνοδο 1,06% με διάσπαση των 1,53 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ επέστρεψε σε υψηλότερα επίπεδα με κέρδη 0,61% στα 6,238 ευρώ. Σταθερή η Πειραιώς στις δημοπρασίες στα 3,15 ευρώ, που ψάχνει τη δύναμη για τη διάσπαση των 3,17 που θα τη φέρουν σε νέα υψηλά. Απώλειες 0,63% για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ.

Τα βλέμματα στράφηκαν στη Μυτιληναίος που μετά από αρκετές εβδομάδες συσσώρευσης κινήθηκε υψηλότερα με μίνι ράλι 1,79% στα 36,36 ευρώ. Ακολούθησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,35% και τα 13,48 ευρώ, όπως και η ΔΕΗ στο 0,97% και τα 10,45 ευρώ.

Αντίδραση από την ElvalHalcor με κέρδη 3,07% στα 1,812 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν Aegean, MOH και ΕΕΕ.

Στα 6,85 ευρώ η Cenergy, με την Ελλάκτωρ να φτάνει τα 2,27 ευρώ. Κέρδη για Lamda, Σαράντη, με ράλι της Intracom στο 3,33% και νέα υψηλά στα 2,635 ευρώ.

Θετικές κινήσεις σε Alumil, ΑΒΑΞ και ΕΥΑΘ, ενώ πιέσεις πέρασαν σε Πλαστικά Θράκης και BriQ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider