WGS: Γεωπολιτικές κρίσεις και κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλή ζήτηση για χρυσό το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WGS: Γεωπολιτικές κρίσεις και κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλή ζήτηση για χρυσό το 2024
Μόνο η ζήτηση για το «ευγενές» μέταλλο από τις κεντρικές τράπεζες, πρόσθεσε περισσότερο από10% στην απόδοση του χρυσού το 2023.

Η τιμή του χρυσού έφτασε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, μετά την ραγδαία ανοδική πορεία του 2023 και ένας συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων και συνεχιζόμενων αγορών του «ευγενούς» μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να προκαλέσει υψηλή ζήτηση και για το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, πριν υποχωρήσει ελαφρά, ενώ οι τιμές spot κυμαίνονταν περίπου στα 2.030 δολάρια ανά ουγγιά νωρίς την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το CNBC, στην έκθεσή του για τις προοπτικές του χρυσού για το 2024 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημείωσε ότι πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν τώρα μια «ήπια προσγείωση» στις ΗΠΑ - η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς να προκαλέσει ύφεση - κάτι που θα ήταν θετικό για την παγκόσμια οικονομία.

Ο φορέας του κλάδου (που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού) σημείωσε ότι ιστορικά, τα περιβάλλοντα «ήπιας προσγείωσης»- δηλαδή των περιπτώσεων που η οικονομία δεν αναπτύσσεται, αλλά παράλληλα δεν δημιουργείται ύφεση- «δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για τον χρυσό, με αποτέλεσμα σταθερές έως ελαφρώς αρνητικές μέσες αποδόσεις».

«Έτσι, κάθε κύκλος είναι διαφορετικός. Αυτή τη φορά, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σε ένα εκλογικό έτος για πολλές μεγάλες οικονομίες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αγορά από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη για τον χρυσό», πρόσθεσε η WGC.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η πιθανότητα μιας «ήπιας προσγείωσης» δεν είναι «σε καμία περίπτωση βέβαιη», ενώ η προοπτική μιας παγκόσμιας ύφεσης δεν είναι ακόμα στο τραπέζι.

«Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές να διατηρούν αποτελεσματικούς αντισταθμιστές κινδύνου στα χαρτοφυλάκια τους, όπως ο χρυσός», πρόσθεσε η WGC.

Τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα για τη ζήτηση χρυσού το 2023 ήταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανέφερε η WGC, εκτιμώντας ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα πρόσθεσαν μεταξύ 3% και 6% στην τιμή του χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους.

«Και σε ένα χρόνο με σημαντικές εκλογές που θα διεξαχθούν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των ευρωεκλογών, της Ινδίας και της Ταϊβάν, η ανάγκη των επενδυτών για αντιστάθμιση κινδύνων χαρτοφυλακίου θα είναι πιθανότατα υψηλότερη από το κανονικό», ανέφερε η έκθεση, ενόψει του 2024.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

Ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της WGC, Τζον Ριντ, δήλωσε στο CNBC ότι οι τιμές του χρυσού πιθανότατα θα παραμείνουν περιορισμένες στο εύρος τιμών, αλλά και ασταθείς το επόμενο έτος. Αναμένει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις λόγω επιμέρους οικονομικών στοιχείων που θα διαμορφώσουν την πιθανή τροχιά της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μέχρι να προχωρήσει στη πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές προβλέπουν αυτήν τη στιγμή την πρώτη μείωση, κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο της Fed τον Μάρτιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το FedWatch του Ομίλου CME.

Ωστόσο, παρόλο που οι μειώσεις επιτοκίων συνήθως θεωρούνται καλά νέα για τον χρυσό, (καθώς οι αποδόσεις μετρητών πέφτουν και οι αποταμιευτές αναζητούν επενδύσεις υψηλής απόδοσης αλλού), ο Ριντ τόνισε ότι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι «η αναμενόμενη χαλάρωση των επιτοκίων μπορεί να είναι λιγότερο αισιόδοξη για τον χρυσό, από αυτήν που επικρατεί».

Πρώτος παράγοντας: Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο γρήγορα από τα επιτόκια - όπως αναμένεται σε μεγάλο βαθμό - τότε τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά. Και δεύτερος, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση χρυσού από τους επενδυτές.

«Δεν λέω ότι τα επιτόκια πρέπει να πάνε πίσω στο 0% για να αναζωπυρωθεί η ζήτηση, αλλά αυτός ο συνδυασμός, η πρώτη μείωση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και περικοπές τους και σε άλλες σημαντικές οικονομίες, θα αλλάξει λίγο το συναίσθημα για τον χρυσό. », ανέφερε ο Ριντ.

Συνεχίζονται οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για το κίτρινο μέταλλο είναι οι περαιτέρω αγορές από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν σημαντική πηγή ζήτησης στην παγκόσμια αγορά χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει έτος ρεκόρ. Το WGC αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2024.

Ο Ριντ ανέφερε ότι ο οργανισμός εξεπλάγη από τη σημαντική αύξηση των αγορών των κεντρικών τραπεζών το 2022 και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός των αγορών συνεχίστηκε και φέτος.

Στην έκθεσή του, το WGC εκτίμησε ότι η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών πρόσθεσε 10% ή και περισσότερο στην απόδοση του χρυσού το 2023 και σημείωσε ότι ακόμη και αν το 2024 δεν φτάσει στα ίδια ύψη, οι αγορές λόγο της τάσης που έχει διαμορφωθεί θα συνεχίσουν να προσφέρουν επιπλέον ώθηση στις τιμές του χρυσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider