Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με την προσοχή στραμμένη στη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με την προσοχή στραμμένη στη Fed
Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν την τελευταία απόφαση της Fed για την τρέχουσα χρονιά σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Τελευταία ενημέρωση: 15:05

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δεν έκρυβαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά κυρίως να περιμένουν την τελευταία απόφαση της Fed για την τρέχουσα χρονιά σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον, η οποία θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των επιτοκίων, ή θα περιπλέξει κι άλλο τα πράγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,22% στις 473,77 μονάδες, με τον κλάδο των Χημικών να ενισχύεται κατά 1,4%, ενώ των τηλεπικοινωνιών υποχωρούν 1%. Απώλειες 0,7% σημειώνει ο πετρελαϊκός κλάδος, στον απόηχο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά έξι μηνών και κάτω από τα 70 δολάρια/βαρέλι.

Ο Eurostoxx 50 καταγράφει κέρδη 0,19% στις 4.545,05 μονάδες, ενώ στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 0,11%στις 16.809 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει κατά 0,21% στις 7.559 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,37% στις 7.570 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται με άνοδο 0,17% στις 30.393 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώνεται στις 10.119 μονάδες με +0,01%.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η μετοχή της Inditex, καθώς ο ισπανικός κολοσσός ανακοίνωσε άλμα στα καθαρά κέρδη της τάξης των 32,5% στο 9μηνο Φεβρουάριος-Οκτώβριος, παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις μειώθηκαν σε σχέση με το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.

Σημειώνεται πως και οι τρεις δείκτες στην Wall Street έκλεισαν την Τρίτη σε θετικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική ημέρα, συνεχίζοντας το ράλι που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς λαμβάνουν ώθηση από την πεποίθηση πως τους πρώτους μήνες του 2024 θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Μάκρο

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τα στοιχεία αποδείχτηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν το ΑΕΠ να παραμείνει αμετάβλητο από το Σεπτέμβριο. Ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή, σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024 κατέληξε η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters. Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν της δικαστικής απόφασης του περασμένου μήνα η οποία έφερε τα οικονομικά της χώρας σε σύγχυση, τρεις κυβερνητικές πηγές δήλωσαν την Τετάρτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως η τρικομματική κυβέρνηση μπόρεσε να συμφωνήσει επάνω στο φλέγον θέμα. Σήμερα αναμένεται μάλιστα να παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο που θα ακολουθήσει. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η εικόνα στην Ασία

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες με την Κίνα να είναι εκείνη που έριξε τους δείκτες, καθώς οι επενδυτές αναλύουν το οικονομικό σχέδιο του Πεκίνου για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή περιμένουν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με την BofA Global Research. «Δεν περιμένουμε να κυκλοφορήσει ένα πακέτο πολιτικής «μπαζούκα» που θα περιλαμβάνει επιθετική δημοσιονομική πολιτική ή μειώσεις επιτοκίων» αναφέρει.

Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 1,67% κλείνοντας στις 3.369,6 μονάδες, αγγίζοντας χαμηλά τετραετίας. Ο Shanghai υποχώρησε -1,15%, ενώ ο SZSE Component βούτηξε -1,54%, ενώ ο Shanghai Composite έκλεισε στο -1,15%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,94%.

Ο Nikkei 225 του Τόκιο κέρδισε 0,25%, ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,97%, ενώ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,31%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας: 1,2 δισ. ευρώ για στρατηγικές τεχνολογίες και νεοφυείς επιχειρήσεις το 2024

Πετρέλαιο: «Βουτιά» σχεδόν 4% κάτω από τα 70 δολάρια λόγω... πληθωρισμού

«Μάζεψε» τα κέρδη ο χρυσός μετά τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider