Χρηματιστήριο: Πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 1.300 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 1.300 μονάδων
Η Λαγκάρντ «φρόντισε» να φρενάρει τις βλέψεις των αγορών για άμεσες μειώσεις στα επιτόκια.

Παρά το «ράλι» της Wall Street και την αρχική δυναμική που πέρασε στις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ, Λαγκάρντ ήταν αυτή που προσγείωσε μερικώς τις βλέψεις των τελευταίων για επερχόμενες μειώσεις στα επιτόκια.

Η ΕΚΤ και η Λαγκάρντ φρόντισε να περιορίσει τη bullish διάθεση των ευρωπαϊκών αγορών και του ΧΑ τονίζοντας πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση στο ΔΣ της ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων. Παραμένοντας πιστή στο δόγμα «higher for longer». «Δεν έγινε καμία τέτοια κουβέντα, άλλωστε μεταξύ των αυξήσεων και των μειώσεων στα επιτόκια μεσολαβεί και το να μένουμε σταθεροί. Δεν μπορείς να πας από το ένα στο άλλο» υπογράμμισε η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα εισερχόμενα στοιχεία σε κάθε συνεδρίαση μας ξεχωριστά και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτών των νέων δεδομένων».

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του "περιορισμού"» σημείωσε.

Στα ενδότερα, σε νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan με ορίζοντα τα μέσα του 2025, αναβαθμίζοντας φυσικά και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Για τις τέσσερις συστημικές που αποτελούν ένα εκ των αγαπημένων trades της JP Morgan, οι αναλυτές θέτουν (σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις) τιμή στόχο για τίτλο της Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,40 ευρώ από 8,10 ευρώ προηγουμένως και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η τιμής στόχος ορίζεται στα 5 ευρώ από 4,65 ευρώ προηγουμένως.

Περνώντας στο ταμπλό, η αγορά έδειξε να μη μπορεί σε πρώτο βαθμό να υπερβεί και να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1.300 μονάδες, εν αναμονή του αυριανού triple witching και του rebalancing σε FTSE λόγω ΕΛΠΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 1.295,37 μονάδες, με τον τζίρο στα 112,83 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε ήπια άνοδο 0,04% στις 3.134,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διόρθωσε ελαφρώς κατά 0,42% στις 1.062,35 μονάδες.

Στις τράπεζες, έντονα πτωτικά η Eurobank στο -2,11% και τα 1,6025 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,29% και τα 6,28 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 22,9 εκατ ευρώ, ενώ στο -0,06% έκλεισε η Πειραιώς στα 3,208 ευρώ. Ανοδικά η Alpha Bank στο 1,27% και τα 1,5535 ευρώ.

Profit taking με χαμηλό τζίρο σε Μυτιληναίο στο -1,34% και τα 36,86 ευρώ, όπως και σε ΕΛΧΑ, ΜΟΗ και Aegean. Ισχυρή άνοδος για τη ΔΕΗ στο 1,83% και τα 11,10 ευρώ, με την Τιτάν σε νέο υψηλό στο 1,64% και τα 21,75 ευρώ.

Κέρδη για Jumbo Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy, ενώ στο 1,11% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ με τζίρο κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Κατά 0,23% υψηλότερα η ΕΕΕ.

Κέρδη για Lamda στο 1,83% και μια ανάσα από τα 7 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider