Τελευταία ενημέρωση 16.28
Ανοδικά κινούνται και στις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να συνεχίζουν να κινούνται στον ρυθμό των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς εντός της εβδομάδας τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισαν να διατηρήσουν εκ νέου αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια, δίνοντας ελπίδες στους επενδυτές πως ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί.
Πιο αναλυτικά, ο STOXX 600 είναι ουσιαστικά αμετάβλητος στις 476,48 μονάδες, με τον μεταλλευτικό κλάδο να κερδίζει 1,4%, ενώ απώλειες 0,9% καταγράφει ο κλάδος των χημικών.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε υψηλότερα κατά σχεδόν 1%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022.
Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.551,03 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,26%.
- Διαβάστε ακόμα - ΕΚΤ: Πώς οι τιμές ενέργειας και ρεύματος θα επιταχύνουν τον πληθωρισμό - Το κακό σενάριο για τη Μ. Ανατολή
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 16.743 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,39% στα επίπεδα των 7.605 μονάδων.
Αρνητικά πρόσημα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να διαπραγματεύεται στις 7.588 μονάδες με οριακές απώλειες 0,80%, στον απόηχο της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσει με τη σειρά της αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,16% στις 30.406 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακή κάμψη 0,93% στις 10.077 μονάδες.
Υπενθυμίζεται πως πρώτη στο χορό των αποφάσεων για την επιτοκιακή της πολιτική μπήκε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με την FOMC να αποφασίζει ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25%-5,5%, ενώ χθες την σκυτάλη πήραν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και διατήρησαν στα προηγούμενα επίπεδα τα επιτόκιά τους.
Μάκρο
Ανέβασε ταχύτητα ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global.
Πρόκειται για τον έβδομο διαδοχικό μήνα συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, με τον κλάδο της μεταποίησης να συρρικνώνεται για ένατο συνεχόμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο αρνητικό σερί για τον κλάδο των υπηρεσιών έφτασε στους πέντε μήνες.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώνεται στις 47 μονάδες τον τρέχοντα μήνα από 47,6 μονάδες τον Νοέμβριο, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την συρρίκνωση της δραστηριότητας από την ανάπτυξη.
Ο μεταποιητικός PMI διαμορφώνεται στις 44,2 μονάδες χωρίς μεταβολή σε σχέση με την τελική μέτρηση του Νοεμβρίου, ενώ ο PMI στον τομέα των υπηρεσιών υποχωρεί στις 48,1 μονάδες από 48,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ράλι 2% στο Χονγκ Κονγκ
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι σημαντικότεροι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν με θέρμη τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τα επιτόκια.
Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε τη συνεδρίαση στις 32.970 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,71%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng International ενισχύθηκε κατά 2,38%, κλείνοντας στις 16.972 μονάδες.
Ήπιες απώλειες για τους δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα, με τον Shanghai να υποχωρεί κατά 0,56% στις 2.942 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 9.385 μονάδες, καθώς ορισμένοι δείκτες για την κατανάλωση και τις επενδύσεις έχασαν τις προσδοκίες, προκαλώντας ανησυχία σχετικά με τις ενδείξεις αποδυνάμωσης που παρουσιάζει η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,78% στις 2.563 μονάδες, ενώ τέλος ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,88% στις 7.442 μονάδες, σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών.