Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία για άνοδο των τιμών πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία για άνοδο των τιμών πετρελαίου
Οι αναλυτές προειδοποιούν: Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν να δώσουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και άλλων αγαθών.

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου και άλλων αγαθών.

Η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περάσματα παγκοσμίως για την μεταφορά πετρελαίου, υγροποιημένου αερίου, αλλά και καταναλωτικών αγαθών. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις, έχουν διακόψει τη διέλευση των πλοίων τους από το πέρασμα αυτό, στον απόηχο των επιθέσεων από αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή στον κόσμο, η Maersk, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αλλάζει το δρομολόγιο ορισμένων πλοίων, ώστε να κάνουν τον γύρο της Αφρικής και να περάσουν από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

Η BP ήταν η πρώτη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποφάσισε να κατεβάσει τις μηχανές στα δεξαμενόπλοιά της. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις για παύση διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα είχαν έρθει μόνο από ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Maersk και η Evergreen. Αν και ο μεγαλύτερος βρετανικός ανταγωνιστής της BP, η Shell, έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις εξελίξεις, αναλυτές ανησυχούν ότι αν και άλλες πετρελαϊκές ακολουθήσουν την ίδια τακτική, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν ξανά.

Η κατάσταση αυτή έχει εκτοξεύσει και τα ασφαλιστικά κόστη που πληρώνουν οι πλοιοκτήτες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου αυξάνουν σταδιακά το ασφάλιστρο κάλυψης κινδύνων πολέμου (war risk premium) και πλέον έχει αγγίξει το 0,5% - 0,7% από 0,07% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μόλις χθες επέκτειναν την γεωγραφική ζώνη επικινδυνότητας της Ερυθράς Θάλασσας.

Το ταξίδι που θα αναγκαστούν να κάνουν πλέον οι εταιρείες για να πάνε ή να έρθουν από την Ασία θα γίνεται- γι αυτό το διάστημα- γύρω από την Αφρική και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (Cape of Good Hope). Αυτό σημαίνει, ότι τα πλοία είναι αναγκασμένα να διανύσουν 6.500 χιλιόμετρα επιπλέον και να παρατείνουν το ταξίδι τους κατά εννέα ημέρες.

Η αναταραχή οδήγησε τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν πολυεθνική στρατιωτική επιχειρήση με κωδική ονομασία «Operation Prosperity Guardian» για να προστατέψει τα πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Μπαχρέιν, η Νορβηγία και η Ισπανία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς από περισσότερες από 40 χώρες την Τρίτη και κάλεσε περισσότερα έθνη να συμβάλουν στις προσπάθειες για την ασφάλεια.

«Αυτές οι αδίστακτες επιθέσεις των Χούθι είναι ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα και απαιτούν μια σταθερή διεθνή απάντηση», είπε.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond του Βασιλικού Ναυτικού θα ενταχθεί στη νέα ειδική ομάδα, με την κατάσταση ασφαλείας να «επιδεινώνεται».

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά περάσματα στον κόσμο για τις αποστολές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και για καταναλωτικά αγαθά. Η νότια απόληξή της είναι το στενό Bab al-Mandab -επίσης γνωστό ως η Πύλη των Δακρύων- κοντά στην ακτή της Υεμένης.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στη Χαμάς στον πόλεμο της με τους Ισραηλινούς, με τους αντάρτες στοχοποιούν πλοία που πιστεύουν ότι κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες, όπως η Investor Chemical Tankers, της οποίας το πλοίο Swan Atlantic δέχθηκε επίθεση τη Δευτέρα, διευκρινίζουν ότι τα πλοία τους δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία δέχονται επίθεση από drones και πυραύλους. «Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι το δύσκολο. Είναι η πρώτη φορά που είδαμε πλοία να πλήττονται από αυτό το είδος όπλου», δήλωσε στο BBC ο Sal Mercogliano, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Campbell. «Είναι ένας πολύ δύσκολος τύπος πυραύλου να καταρριφθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερυθρά Θάλασσα: Με επίθεση ανά 12ωρο απειλούν οι Χούθι - «Απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο» λένε οι ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider