Κοκκίνισαν οι δείκτες στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοκκίνισαν οι δείκτες στις ευρωαγορές
Αν και ξεκίνησαν με υποτονική διάθεση οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, όσο περνά η ώρα διευρύνουν τις απώλειες τους.

Τελευταία ενημέρωση: 17:38

Αν και ξεκίνησαν με ήπιες μεταβολές και υποτονική διάθεση, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη κοκκινίζουν ολοένα και περισσότερο, με τους επενδυτές να χάνουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,16%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,73%, με τις μετοχές τροφίμων και ποτών να σημειώνουν άνοδο 0,6%, ενώ οι μετοχές στον κατασκευαστικό κλάδο και τις πρώτες ύλες υποχωρούν κατά 0,8%.

Ισχυρή άνοδο 5% καταγράφει η μετοχή του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, επεκτείνοντας τα χθεσινά του κέρδη μετά την ανακοίνωση ότι σταματά τις μεταφορές φορτίων από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι νεωτέρας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 1,70% στις 16.483 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,93% στις 7.385 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,65% στις 7.670 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 1,40% στις 10.038 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,64% στις 30.025 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI χάνει 0,76% στις 6.405 μονάδες.

Σημειώνεται ότι χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκαναν μια δυναμική εκκίνηση έτους, ανοίγοντας την αυλαία των συναλλαγών με ισχυρά κέρδη, στη συνέχεια όμως έχασαν το momentum με τον Stoxx 600 να κλείνει σε αρνητικό έδαφος διαγράφοντας τα κέρδη που τον οδήγησαν ενδοσυνεδριακά σε υψηλό 23 μηνών.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές την Τετάρτη με την Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να ηγούνται των απωλειών υπό το βάρος του τεχνολογικού κλάδου, μετά και από την υποβάθμιση της Apple σε underweight από την Barclays.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς και το αμερικανικό αποχαιρέτησαν το 2023 με έναν Δεκέμβριο γεμάτο νικηφόρα σερί και ρεκόρ, με τον S&P 500 στη Wall Street να καταγράφει την περυσινή χρονιά ένα ισχυρό ράλι 24%.

Μάκρο

Αυξήθηκε, αν και λιγότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την συνολικά θετική εικόνα του 2023, όπου καταγράφηκε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από την επανένωση της χώρας. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους φτάνοντας τους 2,703 εκατ. ανέργους τον Δεκέμβριο. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο στο 5,9%.

Την ώρα που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι εντυπωσιακές αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να πλήττουν τους πολίτες στην Τουρκία. Ο πληθωρισμός της χώρας επιταχύνθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και τον τοποθετούσαν στο 65,1%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός «έκοψε ταχύτητα», στο 2,9%, από 3,3% προηγουμένως

Στα νέα που επηρέασαν την επενδυτική διάθεση αναστρέφοντας το κλίμα, ήταν και η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης καταγράφηκε και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI της S&P Global, καθώς τα στοιχεία υποδηλώνουν ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2023. O PMI της μεταποίησης για την ένωση έφτασε στο 44,4, η καλύτερη για επτά μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Η παραγωγή και οι απώλειες θέσεων εργασίας παρέμειναν ζοφερές, αν και οι νέες παραγγελίες, η αγοραστική δραστηριότητα και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έδειξαν κάποια σημάδια φωτός στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider